Keukenkruiden

Hij heeft gezegd:

Gastronomie begint in de tuin.

Knoflook zuivert het bloed, peterselie zuivert de adem.

boeketje kruiden

Zijn het nu keukenkruiden of zijn het "tuinkruiden"? Bij ons komen de kruiden uit de tuin, al gebruiken we ook, zoals iedereen zeker, peper van de molen, zeer weinig zout, noot muskaat, grofnagel, curry ...

Het zal hier vooral gaan om de meest gekende kruiden en het zal hier vooral gaan over hun kwaliteieten als keukenkruid, smaakmakers en hun voedingseigenschappen en natuurlijk ook enkele tips voor de teelt en de verwerking van tuin- en keukenkruiden.

tuinkruiden bedje

Een kruidentuintje aanleggen.
Houd het vooral éénvoudig. Een kruidentuintje moet vooral kort, zeer kort, zo kort mogelijk bij de keuken liggen. Liefst langs een verhard gaanpad of langs een terras. Als het dagelijks pijpestelen regent, zoals de laatste veertien dagen van november 2009 het geval was en je moet regenkleding en laarzen aantrekken om wat verse kruiden bij te halen, dan zeg ik je: "je zal het niet doen, je zal gedroogde kruiden uit potjes gebruiken en zg nu zelf, er gaat toch niets boven vers gesneden kruiden."
Kruiden moet je in een wip kunnen binnenhalen, zoniet zullen uw keukenkruiden er voor de decoratie bijstaan.

Begin zeker geen kruidentuin met de volledige lijst van hieronder beschreven kruiden. Begin eenvoudig, met drie tot vijf soorten, waarvan je al weet wanneer en in welke gerechten je ze wenst te gebruiken. Volgend jaar of binnen een paar jaar kun je dan een paar soorten uitkiezen voor de uitbreiding van de kruidentuin.

Opgelet
Er zijn doorlevende keukenkruidenen en er zijn éénjarige soorten, die jaarlijks opnieuw moeten gezaaid worden, zoals basilicum, kervel en peterselie. Peterselie is trouwens tweejarig en kan na de winter nog een flinke opbrengst geven.

Planten
Planten doen we, over het algemeen, in een goed voorbereide grond met een voldoende hoge pH (6,5 - 7). Is de pH te laag, meng dan zeker 300 gram zeewierkalk per m² door de grond. Gebruik geen verse mest of half verteerde kompost. Goed verteerde kompost kan wel. Voeg wat beendermeel toe en vermeng wat basaltmeel of lavagruis door de grond.

Een zonnige standplaats is voor de meeste kruiden gewenst, uitgezonderd voor kervel, peterselie en basilicum schuwt ook de middagzon. Verder zullen per kruid meer specifieke teeltgegevens besproken worden.