Bonekruid

Latijnse naam: Satureja montana

Doorlevend bonekruid. Er bestaat ook een éénjarig bonekruid, namelijk Satureja hortensis maar we zullen het hier vooral over het doorlevend bonekruid hebben. Bonekruid groeit 30 tot 40 cm hoog en heeft aan de voet houtachtige stengels.

Plant het bonekruid vooral in de volle zon op, liefst, een kalkrijke grond (pH min. 6,5 tot 7). Jaarlijks, in de lente, met de helft inkorten.

Bonekruid wordt vooral gebruikt om zijn effektieve verteringsbevorderende eigenschappen. Wordt daarom toegevoegd bij het koken van bonen. De jonge takjes kunnen ook fijngesnipperd worden om gerechten met bonen mee te bestrooien.

Gesnipperd jong bonekruid is ook geschikt in alle gourmandische gerechten. Gerechten dus die moeilijk verteerbaar zijn of waar men gewoonlijk teveel van eet, zoals: paling in 't groen, grilgerechten, vlees- en visgerechten, ook wild en in linzen- en bonensoep.

Bonekruid wordt zowel gebruikt in het kookwater als in de stoofpot, rauw zelfs in sla en plattekaas.
Bonekruid bevordert dus de vertering en werkt ontsmettend en vochtafdrijvend.

Bonekruid is zo heilzaam voor het maag-darmkanaal en tevens zo intens aromatisch dat elkeen het wekelijks zou moeten gebruiken.

Ook in de rotstuin: "Satureja alpina" is een kalkminnende rotsplant van 10 tot 20 cm hoog met dezelfde culinaire eigenschappen.
medium_Satureja montana.jpg
Satureja montana