Stoppen met roken.

stoppen met roken

Bruno is gestopt met roken

Geschiedenis
Bruno rookte sinds 1958, eerst 10 tot 15 sigaretten per dag. Tijdens zijn legerdienst verkocht hij de sigaretten in Duitsland en rookte dus zelf niet. Vanaf 1964 rookte hij dan weer op regelmatige basis en vanaf 1966 was het dan een pakje per dag.
Toch kon hij enkele keren de verslaving doorbreken: ter gelegenheid van een vakantie in Californië, toen rookte Bruno niet tijdens deze vakantie en ook niet de drie weken volgend op de vakantie. In 2000 en 2002 ter gelegenheid van een vakantie in Noord Caroline werd er niet gerookt, evenmin als tijdens twee vakanties in de Alpen.
Toch herviel dit slachtoffer van de rookverslaving altijd weer, zichzelf wijsmakend ik kan stoppen als ik wil, maar zie dit lukte dit jaar tijdens de vakantie niet en dan nog wel in de Luneburgerheide.
Gezondheid
Ademhaling, langdurige inspanningen en bergop stappen werden in oktober-november alsmaar lastiger. We worden er ook niet jonger op met onze 68 lentes. Dan maar eens een dokter geraadpleegd en ja hoor, er beginnen verstoppingen op te treden in de aders in de benen. Dus het is of stoppen met roken, of mijn benen open snijden. Dan maar stoppen zeker.

Echt stoppen.
Eerst gedurende twee weken het aantal sigaretten per dag drastisch verminderd tot 10 - 15 sigaretten per dag, in de plaats van 20 - 30 sigaretten per dag.
En ... dan op donderdag 27 januari 2011 's morgens volledig en definitief gestopt met roken en dit zonder enig hulpmiddel te gebruiken. Ik heb de indruk dat sommige medicatie om te stoppen met roken erger is dan de rokerskwaal zelf en... geld dat dat kost!

Het relaas en het gevoel van de dagen erna volgen zeer binnenkort. Iedereen kan reageren hieronder bij het artikel. Gewoon je even gratis aanmelden en je kan reageren op onderaan dit artikel.

Nu, vandaag, 21/02/2011 nog steeds niet gerookt.
Eigenlijk valt het bijzonder goed mee, hoewel ik dagelijks aan roken en sigaretten denk. Vooral bij elke interval bij aktiviteiten. Bij het even uitblazen, waar denkt Buno aan? Juist ja, evenzeer bij het verlaten van de supermarkt, de dokterspraktijk enz. Maar merkwaardig genoeg hebik geen ontwenningsverschijnselen gehad of toch "nog niet". Dit lijkt mij wel eigenaardig omdat iedereen het altijd heeft over een rookverslaving en nicotine-afhankelijkheid.

Verslaving of niet?
Eigenlijk ben ik er niet van overtuigd dat nicotine verslavend werkt. Ik denk eerder dat roken een routineverslaving is, een moeilijk af te leren gewoonte. Het opsteken van een sigaret is in je dagelijkse bezigheden steeds een rustpunt. Bij stress werkt het opsteken van een sigaret kalmerend en rustgevend. Bij het uitademen van de rook is het echt wel even "uitblazen"

Ik beweer dus dat, nadat ik van mijn 15de tot mijn 68ste gerookt heb, mijn lichaam niet niet verslaafd is aan nicotine. Niettegenstaande wat alle wetenschappers en pseudo wetenschappers beweren. Ik ben in mijn rookperiode een vier- of vijftal keer gestopt met roken voor 10 dagen, veertien dagen en eens voor 5 weken. Géén enkele keer heb ik nicotine-afhankelijkheid gevoeld telkens ben ik herbegonnen met roken omdat ik de routinehandelingen miste, om te genieten van de rustpause met een sigaret na het eten, bij het ophalen van de krant in de brievenbus, om even een rustpause in te lassen, om even uit te blazen, om mij af te reageren bij een onaangename ervaring, om een stresspunt weg te blazen.

Nee mij maak je niet wijs dat je lichaam nicotine-afhankelijk wordt, tenzij dat het nog moet komen. Graag jullie reaktie.

Eén maand gestopt
Vandaag, 27/02/2011 is het net een maand geleden dat ik geen sigaret meer aangeraakt heb. Wel zijn er een paar moeilijke momenten geweest, hoewel ik nog altijd geen nicotine-afhankelijkheid voel maar er zijn omstandigheden waar de gewoontetraditie mij naar mijn zak doet grijpen om dan vast te stellen dat er in de gebruikelijke broekzak geen sigaretten zitten.
Met de benen gaat het intussen beter. In het linkerbeen voel ik bij het doorstappen geen pijn meer. In de rechter kuit is er nog altijd pijn bij het bergop stappen, maar er zit beterschap in.
Wish me luck, ik denk dat het gaat lukken!