Waarschuwingsdienst voor plantenziekten

De vorige kletsnatte zomer heeft er voor gezorgd dat bij vele tuinliefhebbers de oogst gedeeltelijk of geheel mislukt is. Tomaten, aardappelen, aardbeien, druiven en nog vele andere gewassen zijn min of meer ten onder gegaan aan schimmelziekten.
Niettegenstaande wij zoveel mogelijk kweken en tuinieren zonder giftige stoffen te gebruiken willen wij hier een waarschuwingssdienst opzetten om de liefhebbers te verwittigen wanneer er zich ziekten en, of insecten aanmelden. Tegelijk zullen wij ook adviezen formuleren om het aankomende onheil te bestrijden. Het is de bedoeling dat op deze pagina de jongste verwittigingen steeds bovenaan staan, net onder deze inleidende paragraaf.

2 juni 2013
Aardappelplaag - Tomatanplaag
Pfyhtora ingestane, de schrik voor elke aardappel- en tomatenteler is weer te voorschijn gekomen. Dringend spuiten met een gepast middel is nu nodig.
Het grote voordeel is, dat er de jongste jaren veel betere producten op de markt gekomen zijn die onder meer een systhemische werking hebben. Dit wil zeggen dat het product opgenomen wordt in de sapstroom van de planten en zodoende ook de aardappelknollen zelf beschermt. Eens het product opgenomen is in het blad is het ook regenvast en kan het niet meer afregenen, dit houdt ook in dat de jonge bladgroei mee beschermt is. het product wordt opgenomen in de sapstroom na 1 uur. Niet wachten, nu spuiten en raad vragen in uw tuincentrum.

8 mei 2013
bladluizen
De bladluizen zijn er, onder meer op beuk (beukenbladluis) en de takkenluis. Zeer binnenkort of ook nu reeds verschijnen de appelbladluis die ook peren, sla en alle gewassen met zacht blad aantasten. Bladluizen doen bij zware aantasting de bladeren krullen en zorgen voor een groeiremming. Bij matige aantasting valt de schade door bladluizen nogal mee, al kan op de wondjes die de bladluizen maken om sap te zuigen, ook nog een secondaire schimmelaantasting optreden. Toch moet ook gezegd worden dat een krop sla die vol bladluizen zit niet meer te genieten is.
Bladluizen worden bestreden met een insecticide voor zuigende insektenplaag. Gebruik bij voorkeur een biologisch middel en respecteer in ieder geval de veiligheidstermijn.

24 april 2013
Taksterfete bij buxus
Onze palmboompjes worden nogal eens aangetast door schimmelziektes met als gevolg bladverkleuring en bladval tot taksterfte.
Je kan dit voor komen door na de snoei te spuiten met een schimmelwerend middel. Vraag in uw tuincentrum hiervoor een preventief en curatief (genezend) middel.

Monila bij steenfruit
Jonge takjes en bloemen kunnen hierdoor afsterven. Het meest kenmerkende aan deze ziekte zijn witte pluizige stippen op de vruchten, meestal in cirkelvorm en de vruchten rotten en blijven verdroogd in de bomen hangen. Dit komt ook regelmatig voor bij appel en peer.
Spuit een eerste keer met een gepast schimmelwerend middel als de bloemknoppen op springen staan. Nadien, bij vochtig en warm weer regelmatig herhalen, vooral rond de bloeiperiode en bij het zetten van de jonge vruchten.
medium_Kers Monilia.jpgmedium_Monilia appel.jpg

16 april 2013
Krulziekte bij perzik
Wie vorig jaar last had van Krulziekte bij perziken, kan nu beter onmiddellijk een behandeling uitvoeren met 'Bordeause pap' of een ander fungicide op basis van koper. Nu de botten zwellen en de kleur van de bloemen zichtbaar wordt is het meest geschikte moment. Na zware regen de behandeling onmiddellijk herhalen. Vraag raad in uw tuincentrum want er zijn ook specifieke producten die iets meer regelvast zijn.
Krulziekte bij perzik is een schimmelziekte, de schimmelwerende producten zijn meestal niet giftig.

25 maart 2013 Slakken
Indien volgende week algemene dooi intreedt, zal er zeer snel opnieuw slakkenvraat optreden. Vooral dan op de op het veld overwinterde groenten zoals winterspinazie en winterbloemkolen. Snel een slakkenbestrijdingsmiddel toedienen, biologisch of niet, zal de boodschap zijn.
medium_DSCN1154.JPG
Slakkenvraat bij winterbloemkool

20 maart 2013 witziekte in de fruitteelt.
Het natte seizoen 2012 heeft er voor gezorgd dat er veel overwinterende schimmelsporen op het hout zitten, tussen de schubben van ogen en botten en in spleetjes in de schors en dit bij alle fruitbomen, bij ruivelaars, maar zeker ook bij stekelbessen en ander kleinfruit. Een winterbespuiting met spuitzwavel is hier dus op zijn plaats.

Ziekteresistente appelvariëteiten.
Om zo weinig mogelijk te hoeven spuiten met ziektebestrijdingsmiddelen, kunnen we beter ziekteresistente variëteiten of rassen aanplanten. Hieronder beginnen we met appelvariëteiten.
Ecolette
Volledig resistent tegen schurft, goede resistentie tegen witziekte.
ecolette.jpg

Fuji Kiku 8'.
Zeer goede resistentie tegen schurft en witziekte
fuji-kiku-eco.jpg

Pilot
Goed resistent tegen schurft en vooral tegen witziekte. Bewaart tot april
pilot-eco.jpg

Raika
Goed resistent tegen schurft en witziekte.
rajka-eco.jpg

Red Fastness
Resistent tegen witziekte en resistent tegen schurft. Bevat veel vitamine C en is zeer geschikt voor diabetici. Kan ook lang bewaard worden tot eind maart, gewoon in een tuinhuis, de appelen afgedekt met krantenpapier. Vorst deert niet als de appels maar met rust gelaten worden.
Red fastness 2_0.jpg

Rubinola
Volledig schurftresistent en een zeer goede resistentie tegen witziekte.Goed van smaak en goede bestuiver voor Santana.
rubinola-eco.jpg

Santana
Schurftresistent maar zeer vatbaar voor witziekte.
Deze appel is wel zeer geschikt voor mensen met een appel- of fruitallergie.
santana-eco.jpg

Topaz
Volledig schurftresistent en sterk resistent tegen witziekte. Dit is een topras.
topaz-eco.jpg