Snoei van rozen

Opgelet, rozen worden pas in maart gesnoeid.
Rozen zijn namelijk slechts wintervast tot -18 à -20° C. Wanneer men ze voor de winter snoeit kunnen ze via de snoeiwonden invriezen en verloren gaan.

In maart zullen ook nog foto's volgen van de kosterroosjes die we snoeien.

Fig. 1. Haal alle dode hout en ingedroogde stompen (in het zwart) uit de struik. Verwijder tevens de wilde wortelscheuten. Leg daartoe de wortelscheut (wildling) bloot aan het punt waar ze op de wortel ontspringt en knip ze daar vlak tegen de wortel af (zie pijl) of snijdt de wortel boven de wildling doormidden.
medium_Rozen 1a.jpg
De wildlingen afknippen net boven of onder de grond heeft niet de minste zin er komt alleen nog meer wildling.

Fig. 2. Snoei vervolgens de te zwakke twijgen (slap hout) en de overtollige en de slecht geplaatste twijgen weg. (in het zwart)
medium_Rozen 2.jpg

Fig. 3. Snoei de 3 tot 5 overblijvende kloeke scheuten in tot op 10 tot 15 cm boven de grond op een naar buiten gericht oog.
medium_Rozen 3.jpg

Fig. 4a. Beschikt u niet over 3 tot 5 kloeke twijgen, knip dan elke twijg in tot op 10 tot 15 cm boven de grond en geef een rijke organische bemesting.
medium_Rozen 4.jpg

Fig. 4b. Deze rozenstruik is te ondiep geplant, hij lijdt 's winters van de vorst, terwijl 's zomers de wortelhals uitdroogt.

Fig. 5a. Slecht gesnoeid, op stomp, niet vlak boven het oog. Deze stomp zal tijdens de zomer indrogen (zwart).
medium_Rozen 5 a.jpg

Fig. 5b. Gesnoeid op een oog naar binnen, zal de jonge scheut de struik kruisen, wat een slechte groei en een lelijke struik geeft.
medium_Rozen 5 b.jpg

Fig. 5c. Goed gesnoeid.
medium_Rozen 5 c.jpg

Het is van het grootste belang dat jaarlijks alle dode hout uit de rozenstruiken gesneden wordt, zoniet gaan ze al te snel verouderen. Let op, dit is niet altijd een makkelijke klus, dood rozenhout is zeer hard, snijdt ook moeilijk en dan zijn er nog die doornen.

Plant daarom "Kosterroosjes", die verouderen niet zo snel, zijn nagenoeg roest- en meeldouwvrij, bloeien tot de vorst en... staan op eigen wortel, dus geen ambetante wortelopslag. Voor Kosterroosjes, klik hier: http://www.brunostuinagenda.com/Brunos-Tuinshop

Jaarlijks een stevige dosis organische mest geven en regelmatig de uitgebloemde bloemen uitknippen houden uw rozenstruiken in topkonditie.