Over Bruno's Tuinagenda

Bruno

Bruno's Tuinagenda is een interactieve web-blog site. U kan er reageren op de gepubliceerde artikels, of in de referentie-sectie de verschillende tuinactiviteiten opzoeken per week. U kan ook steeds een mailtje sturen naar Bruno@brunostuinagenda.com

Bruno, de tuinkabouter is 70 geworden
Het zag er even naar uit dat het een 70ste verjaardag in mineur zou worden. Op 11 september werd onze kanouter namelijk met spoed opgenomen in het ziekenhuis maar niet getreurd, op zaterdag en zondag hebben we het personeel inhet ziekenhuis eens laten zien hoe je een verjaardag met stijl viert. Met een versgebakken chocoladetaart, bubbels enz.
Hier moest het gebeuren
medium_DSCN0535.JPG

Hier komt een gedeelte van de familie
medium_DSCN0536.JPG

Al dat lekkers
medium_DSCN0542.JPGmedium_DSCN0540.JPG

Over de auteur.
Geboren in 1942, studeerde hij tuinbouwtechniek aan de Rijkstuinbouwschool te Vilvoorde en behaalde het naschools graduaat Tuin- en parktekenen aan de Provinciale Tuinbouwschool van Anderlecht. Na een stage in het fruitbedrijf "Obstgoud Ophof" in Sechtem, Duitsland, en de legerdienst als onderofficier, belandde hij als jonge echtgenoot bij de fytofarmaceutische groep "Chimac", dochter van de groep Christiaens, in de "Mannekenspisstraat" in Brussel, ook nog Stoofstraat genoemd.
In de jaren '70 belandde hij bij wat tegenwoordig de federale overheid genoemd wordt, het Ministerie van Landbouw. Tijdens zijn verblijf bij de federale overheid publiceerde Bruno vijf jaar op een rij een "Tuinkalender" bij "Druco" (dochter van Colruyt) en uiteindelijk zijn "Tuinagenda" bij de "Zuidnederlandse uitgeverij" .
Toen een vorige crisis begon en 'de politiek' de indexsprong uitvond en de ambtenaren hun wedde op het einde van de maand uitbetaald werd in de plaats van in het begin van de maand, wat resulteerde in elf maanden wedde in de plaats van twaalf; als bovendien de elfde weddemaand niet eind december maar begin januari van het jaar daarop uitbetaald werd, hield hij het voor bekeken en stichtte op 45-jarige leeftijd zijn eigen bedrijf: "KOLIBRIE". "KOLIBRIE" staat voor de symbiose tussen dier (mens) en plant. Enkel het vogeltje, Kolibrie, is in staat om de palmlelie te bevruchten. d.w.z. dat zonder de kolibrie de palmlelie ten dode is opgeschreven. Symbiose houdt de wereld in leven, zoals een beuk niet kan overleven zonder zijn wortelschimmel, kan een man niet overleven zonder een goede "eega" rond zich, of toch de meeste mannen.
KOLIBRIE was een tuincentrum, ook gespecialiseerd in tuinaanleg, vijveraanleg en was een import- exportzaak van tuin- en vijverspecialiteiten.
Nu verzorgt die oude kabouter nog zijn groentetuin en kweekt hij nog allerlei planten en vaste planten.
Als voorlopig wapenfeit is er dan deze site; dankzij het achtergrondwerk van zijn zoon Jürgen.

Zin en onzin van het per week indelen van de tuinwerkzaamheden.
De indeling van de tuinwerkzaamheden per week is vooral van praktische aard. Zo kan de tuinliefhebber tijdens het weekend nagaan wat er te doen was, de volgende week te doen is en de week daarop te doen zal zijn.
Natuurlijk kunt u de werkzaamheden van pak weg de derde week van april ook de 2de week of de 4de week uitvoeren.
Toch zijn er in de tuinbouw enkele vaste data die vooral met de daglengte en met de seizoenen te maken hebben. Zo worden asperges niet meer gesneden na 21 juni (de langste dag), tenzij op een perseel dat later zal opgeruimd worden. Aspergeplanten gaan zeker minstens 10 jaar mee.
Ook chrysanten worden na 21 juni niet meer getopt.
Dat zomersla opschiet in de lente en lentesla in de zomer heeft ook met de daglengte te maken.
Rode kolen moeten voor eind mei geplant worden. Andere koolsoorten kunnen nog na het rooien van de eerstelingen geplant worden maar rode kool heeft veel minder chlorophyl (bladgroen) en groeit dus trager.
De meeste,in de agenda vermelde data, zijn dus rekbaar maar zeker niet allemaal.

Onder het motto: jong geleerd...
De oudste kleindochter draait al zeer goed mee op de plantenbeurzen.
large_Rani beurs003.jpg

De tweede kleindochter heeft het voor paarden.
medium_Enya te paard 1.JPG medium_Enya te paard 2.jpg
medium_Enya te paard 3.jpg medium_Enya te paard 4.jpg
large_Enya te paard035.jpg
De kleinzoon heeft het al jaren voor voetbal maar ook voor...
medium_Senne 1_0.jpgmedium_senne 2_0.jpg
medium_jSenne 3.jpg medium_Senne 5_0.jpg
De jongste telg
Onze jongste spruit is inmiddels ook al vijf maanden oud. Onze zoon Jürgen en zijn vrouwtje Hilde zijn de overgelukkige ouders.
Als het waar is dat het bloed kruipt waar het niet lopen kan, dan zal ook hij van de natuur en de bloemetjes houden. Duimen maar dat deze flinke baby een voorspoedige toekomst tegemoet gaat ondanks alle onheilsprofeten en reële dreigingen die het jongste decennium op ons afkomen.
medium_HPIM5812_0.JPGmedium_Elmo Jonas bad.jpg
medium_HPIM5784.JPGmedium_Jonas pas.jpg

Over deze site

Deze website is gebouwd en onderhouden door Jurgen Lison met de volgende software pakketten: