Mierikswortel

Latijnse naam: Cochleria armoracia

Doorlevend. De bloemstengels en de getande bladeren kunnen tot wel 1 meter worden. De plant zelf is meestal niet zo gewild in de tuin, wegens zijn ongebreidelde groei, doch de aromatische kwaliteiten zijn van die aard, dat wij jullie toch een systeempje willen aanraden om ten volle van dit kruid te kunnen genieten.
Mierikswortel heeft het liefst een "vrijstaande" plek in de tuin. Zon en een vochthoudende voedzame bodem zijn z'n bondgenoten.

Vermits we hier de wortel gebruiken en die, in keukenfolie gewikkeld slechts een drietal weken goed blijven in de koelkast, is het wat ingewikkelder om dit tuinkruid steeds bij de hand te hebben.
Oogst dus regelmatig één of twee zijwortels. Fijn geraspt worden ze gebruikt in sausen, over sla, bij koude vis- en vleesschotels en op aperitiefhapjes. In al deze gevallen kan mierikswortel ook aangemaakt worden met witte kaas, zure room of majonaise.

In het voorjaar kan men een wortelstek met groeipunt, over een hoek van 45° in de mulle grond steken en aldus een nieuwe plant kweken. Op die wijze kan je de planten vernieuwen en woekering voorkomen.