Tijm (Thijm)

Latijnse naam: Thymus vulgaris

Doorlevend. Tijm is het sterkste natuurlijke antibioticum dat op onze landerijen te vinden is. Tijm werkt verlichtend bij indigestie, verkoudheid, hoest en hoofdpijn. Samen met laurier is tijm het symbool van een goede soep.

Hoewel tijm het ganse jaar door kan gesneden en gebruikt worden, is de beste periode om tijm te oogsten en te drogen vlak voor de bloei, zowat half-eind augustus.

Tijm heeft een zonnige standplaats nodig en moet vooral "diep" geplant worden, zodat hij op het hout nieuwe wortels kan maken. Tijm heeft een voedzame en goed doorlatende grond nodig. Wat basaltmeel of lavagruis door de grond mengen is geen overbodige luxe. Hoe meer je van de tijm snijdt, hoe bossiger hij wordt. Vermenigvuldigen kan door scheuren of het aanaaarden van de struik en nadien de scheutjes afnemen die wortel gezet hebben.

Geen soep zonder tijm en laurier, maar tijm mag ook niet ontbreken in marinades van wild en gevogelte, bij het koken en bakken van vis.
De jonge twijgjes fijn gesnipperd in provençaalse saus, jagersaus en tapenades.

Tip: Plant liever de Thymus vulgaris 'Compactum', de naam zegt het, het struikje is compacter van groei, veel decoratieven en voor mij sterker van aroma.
Thymus vulgaris compactum.jpg
medium_HPIM6006.JPGmedium_HPIM6008_0.JPG