Peterselie

Latijnse naam: Petroselinum

Tweejarig. Peterselie wordt, ter plaatse, gezaaid in maart-april, het zaad ligt echter heel lang en het zaaiperseel moet al die tijd vochtig en belommert blijven. Leg daarom een natte jute zak op het zaaibed, die verwijderd wordt zodra de kiemen zich vertonen (4 tot 6 weken is geen uitzondering).

Zaai daarom binnen, reeds in februari-maart in potjes. Leg drie tot zeven zaadjes per potje van 5 of 6 cm. Bij 20° C zal het nog drie weken duren alvorens de kieming begint. Vochtig houden en afschermen van de zon, tot de kieming is hier echt nodig. Zodra de kiemen zich vertonen, veel licht toelaten maar zeker geen middagzon. Uitplanten kan dan in april.

Nee ik ga hier niet het onderscheid maken tussen de romeinse, de gekrulde en de platte peterselie, in het Frans zegt men dat er over kleuren, geuren en smaken niet gediscitieerd wordt en gelijk hebben ze. Uitzondering maken we voor de wortelpeterselie, moet je beslist eens zetten, de wortelpeterselie kan zowel als keukenkruid als, als groente gebruikt worden, maak de knol van de wortelpeterselie klaar zoals raapselderij, dit is echt een lekkernij.

Peterselie kan je heel het jaar door snijden, zeker ook tijdens een zachte winter. Toch is het raadzaam enkele plantjes in een grote pot over te houden, die je voor de vorst binnen brengt om uw oogst tijdens de winter te verzekeren.

Peterselie gebruik je ook het hele jaar: een trosje als versiering en versnipperd als kruid op sla, in sausen, soepen, paddestoelen en hutsepot, net voor het opdienen, in kruidenboter, in paling in 't groen, in dipsausjes en probeer ook eens een handvol gekneusde peterseliestelen in de mosselpot, heerlijk! Peterselie hoort ook thuis in het kruidentuiltje bij het braden van gevogelte.
large_peterselie in pot.JPG
Peterselie in pot, opgepot in maart, kaalgesneden in september, nu pas binnengebracht, begin december.