Laurier

Latijnse naam: Laurus nobilis

Oranjerieplant. Eigenlijk is de laurier een boom maar als oranjerieplant doet hij het perfekt. Zet de laurier buiten na 15 mei en haal hem eind oktober-november binnen. Inelk geval voor de eerste vorst. De laurier wordt droog en koel (+5° C) overwinterd.

Laurier is in de loop der tijden uitgegroeid tot het symbool van een goede soep. In de oudheid werden hem allerlei magische krachten toegeschreven, vandaar de lauwerkrans en "op zijn lauweren rusten"

Laurier kan perfekt gestekt worden, met zomerstek(juini). De stekken moeten wel met hun voeten in het water staan. Stel dat je vijf verschillende soorten planten in een miniserretje stekt, dan zal de laurier wortel zetten als de vier andere soorten "verdrinken".

Laurier kan nogal eens last hebben van schildluizen en dit zijn taaie en hardnekkige beestjes. De luisjes zitten onder een bruin schild dat vastgehecht zit op de onderkant van de bladeren en zijn dus moeilijk te bereiken met 'giftige' bestrijdingsmiddellen. De enige afdoende en gezonde methode om er vanaf te geraken is: elk blad, boven en onder afwassen met een loog van bruine zeep. Doe dit voordat u delaurier half mei weer buiten zet.

Laurier is zoals gezegd het symbool van "elke" goede soep, past perfekt bij gekookte, maar ook bij gebakken vis, in allerlei stoofpotten, samen met een kruidentuiltje, ook bij de gril kunnen een paar laurierbladen een hemels aroma afgeven.

Tip: Kneus de blderen op 2 tot 3 plaatsen alvorens ze in de keuken te gebruiken.