September Week 3

GROENTETUIN
Zaaien in de open lucht.
Veldsla: laatste zaaiing, oogst na de winter.

Verzorgen
Tomaten: neem slechts die bladeren weg, die over de trossen hangen en de schaarser wordende zonnestralen beletten de vruchten te bereiken. In géén geval wordt de tomatenplant volledig ontbladerd.
Witloof: indien voor 1 juni gezaaid werd, mag nu wel een eerste perceeltje wortelen gerooid worden.

Laat de wortels een achttal dagen op het veld liggen met de bladeren eraan en de wortels afgedekt, alvorens in te kuilen of de forcerie te beginnen zonder dekgrond.
De eerste veertien dagen na het inleggen (met of zonder dekgrond) dienen om vezelwortels te maken. Die eerste veertien dagen moeten de wortels bijgevolg koel gehouden worden.
Voor wotloof, zie volgende links:
http://www.brunostuinagenda.com/oktober_week_1
http://www.brunostuinagenda.com/november_week_1

FRUITTUIN
Bewaren van fruit: laat de vruchten in platte kisten één nacht buiten staan om uit te zweten. De volgende morgen komen ze dan in hun definitieve bewaarplaats, bijvoorbeeld de kelder, koel en met een relatief hoge vochtigheidsgraad.

De zolder is over het algemeen te droog.
Uitgezonderd wanneer het meer dan -3° C vriest, doet u er goed aan elke avond het keldervenster open te zetten en het 's morgens opnieuw te sluiten. Op die wijze sluit u elke dag de nachtelijke koelte binnen, zal de temperatuur o,ngeveer constant blijven en krijgt u een goede luchtverversing, die eveneens de bewaring ten goede komt.
large_inspectie bewaarschuur.JPG
Inspecteer regelmatig de bawaarscuur of -kelder.

Plukken
Peren: 'Conference'
Perziken: na de pluk ook snoeien, behandel de snoeiwonden met een wondhelend middel.

TIP: Peren bewaren minder goed dan appelen. Maak het onderste vak van uw koelkast leeg en bewaar daar de 'Conference'. Leg een bruin papier over de peren. Bij een temperatuur van +2 tot +3° C bewarrt 'Conference' tot eind november. Deze bewaartechniek geldt ook voor andere peren, bijvoorbeel 'Doyené du Comice'.

SIERTUIN
Stekken: Kontroleer al uw stekken regelmatig op bederf. Luchten, belommeren en eventueel gieten moeten met de nodige zorg gebeuren.

Ingewortelde stekken van Pelargoniums (geranium) en fuchsia, gestekt begin augustus, worden nu opgepot of verpot en opnieuw onder koud glas geplaatst.
Zomerstekken van sierstruiken moeten zoveel mogelijk licht krijgen, doch moeten steeds van de zon afgeschermd blijven. Ook regelmatig luchten en soms broezen blijven noodzakelijk.

Hij heeft gezegd:
Wortelopslag van wildeling en onderstammen wordt met wortel en tak uitgeroeid.

Milieubescherming is een vorm van zelfverdediging.

De strijd tegen het onkruid is als de strijd voor de vrede: uitzichtloos en... eeuwigdurend.

Eénmaal schoffelen = tweemaal gieten.
Bruno