Oktober Week 1

GROENTETUIN
Zaaien in de verwarmde serre
Spinazie: zaaien in een verwarmde serre, een broeibak of onder plat glas met bodemverwarming. Zaai wintervariëteiten en wees ervan overtuigd het resultaat zal goed tot zeer goed zijn.

Planten
Knoflook: vermits bij het planten van knoflook in februari-maart het groeiseizoen in onze zomers te kort is, is het beter de knoflook nu te planten.
Scheid enkel de buitenste tenen van de bol, de binnenste tenen kunt u in de keuken gebruiken en plant deze op een voedzame humusrijke en vooral doorlatende grond. Staand water is ten stelligste af te raden. Plant in rijen op 25 tot 30 cm uit elkaar en zet om de 15 cm een teen uit, zodanig dat de neus gelijk komt met de grond en net niet zichtbaar is.
medium_HPIM5640_0.JPGmedium_HPIM5709_0.JPG
medium_HPIM5707_0.JPG

Houd het perceel onkruidvrij en geef in februari een overbemesting van 100 gr samengestelde organische meststof per m². De knoflook zal afrijpen in juni volgend jaar.

Inleggen van witloof: tot begin oktober moeten de witloofwortels, met de bladeren eraan, een dag of zes op het veld blijven liggen om af te rijpen. Leg de wortels in rijen en dek de onderste wortels toe met de bladeren van de volgende rij, de tweede laag wortels wordt gedekt met de derde rij enz. Dek de bovenste rij wortels af met dorre bladeren of een dun laagje turf.
Na 10 oktober hoeft u de wortels niet meer op het veld te laten en kunt u ze onmiddellijk verder behandelen.
Behandeling van de witloofwortels: Leg uw wijsvinger op de wortelkraag en sij de bladeren vlak boven uw vinger af. Dit is steeds de juiste maat. Kort vervolgens de wortels in op 18 tot 20 cm. (fig. 1)
medium_Witloofwortel snijden.JPG

Zet vervolgens de wortels in een sleuf, even diep als de wortels lang zijn. Zet ze een beetje schuin, schouder aan schouder en vul de gaten met mulle aarde (pijl).
(fig. 2)
medium_Witloofwortels inleggen.JPG
Leg 2 cm dekgrond (kruimelige tuingrond) op de wortelkragen en giet deze tussen de wortels met 10 tot 30 liter water per m², zodanig dat de koppen gewassen zijn.
(fig. 3)
medium_Witl afdekken gieten.JPG
Laat de witloofkoppen, na het ingieten, voldoende drogen en dek daarna af met 15 tot 20 cm dekgrond.
Dek verder af met stro of hooi en bescherm het geheel tegen neerslag door er een witloofgolfplaat over te zetten. Afdekken tegen de neerslag kan ook met andere platen of met zwart plastic, doch denk er aan dat het witloffbed voldoende moet verlucht zijn.
(fig 4)
medium_Witlooftunnel.JPG
Voor hen die de witloofwortels willen forceren is nog te zeggen dat het afstoken kan beginnen 14 dagen nadat de wortels ingetafeld zijn.
Verwarm met thermosiphon of een elektrische kabel tot de dekgrond een temperatuur heeft van 18 - 20° C. Laat daarna de temperatuur zakken tot 12 - 14° C tot het witloof volgroeid is.

Vroeg witloof: indien u tijdig zaait, namelijk rond 1 mei, kunt u volgend jaar eens proberen met het rooien van de wortels vanaf half augustus. Gebruik hiervoor vroege variëteiten.

Laat witloof: indien u de witloofwortels vorstvrij bewaart kunt u ze ook later nog inleggen en forceren, op die wijze kun je de oogst spreiden.

Kapucijnenbaard: kan vanaf nu regelmatig gerooid en ingelegd worden in de kelder.

Spitten: vrijgekomen percelen kunnen op winterbedden gelegd worden of reeds, in grove kluiten, worden gespit.
Percelen die voor de winter gespit worden, zijn na de winter in optimale konditie voor uw lenteteelten.

SIERTUIN
Tweejarige bloemen: nu ter plaatse planten. We noemen dan: viooltjes, madeliefjes, muurbloemen, vergeet-mij-nietjes.
Plant deze tweejarige lentebloeiers nu, en niet in de lente, zo heeft u er veel meer genieten van. De bloei begint nu en gaat de hele winter verder bij zacht weer en in de lente zullen ze in vol ornaat staan.

Knolbegonia's: rooien, drogen en op een luchtige plaats in turfmolm opbergen

Herfstbloembollen: heeft u ze nog niet geplant? dan is het nu de hoogste tijd.