September Week 4

GROENTETUIN
Zaaien onder glas.
Winterpostelein: liefst in een broeibak. Uitdunnen op 10 X 10 cm. Vorstvrij houden, oogst enkel de bladeren tot april-mei.
Gebruik: in soepen en sausen.

Planten
Prei: wintervariëteiten, gezaaid juli-augustus, oogst na de winter. Plant vooral niet te diep; om een voldoende lange witte schacht te krijgen, is het beter de prei tweemaal aan te aarden.

Verzorgen
Tomaten: kunt u met geod gevolg beschermen mer geperforeerde plastic hoezen of hoezen uit groeifolie. Die hoezen mogen onderaan niet vastgelegd worden, ze moeten kunnen "meegroeien" met de planten en er moet aan de voet van de planten ruime verluchting mogelijk zijn.
Vooral indien nog verscheidene tomaten moeten rijpen, kunnen hoezen uit groeifolie vervaardigd, goede resultaten geven.

Hij heeft gezegd:
Slordigheid in de tuin, is de baarmoeder voor allerlei ziekten, insekten, plagen en onkruid.

Moeder aarde is eerlijk: ze geeft je aan vruchten terug, wat je aan meststoffen investeerde.
Bruno

FRUITTUIN
Plukken
Appelen: 'Rode van Boskoop' en 'Reinette de France'. Haast is er nog niet bij, deze variëteiten kunnen ook nog begin oktober geplukt worden. Pluk er nu vooral de mooiste vruchten tussenuit. Een tussenpluk resulteert steeds in een betere kwaliteit aan de resterende vruchten.

Peren: 'Durondeau'

Bewaarfruit: Vanaf nu wekelijks kontroleren op bederf. De bewaarde vruchten ademen CO2 uit; de aanwezigheid van dit gas belemmert tevens de narijping van die vruchten. Door de kisten af te dekken met een grouw papier of krantenpapier kunt u het vrijgekomen CO2 min of meer in de kisten opsluiten. Het aldus verkregen, verhoogde CO2-gehalte, vertraagt de narijping en verlengt aldus de bewaarperiode.

SIERTUIN
Oranjerieplanten: de oranjerieplanten die de zomer in de tuin of op het terras hebben doorgebracht, moeten nu binnengehaald worden. Dit karweitje moet niet meer uitgesteld worden. Kamerazalea's, aronskelken, laurier enz. zijn echt niet bestand tegen het gure weer dat er vanaf oktober kan aankomen.

Potchrysanten: grootbloemige potchrysanten moeten nu in de serre geplaatst worden. Bij vochtig weer, zo mogelijk, droog stoken. Een temperatuur van 10 - 15° C en zoveel mogelijk luchten is gewenst.