September Week 2

GROENTETUIN
Zaaien in de open lucht.
Spinazie: zorg er vooral voor dat het zaaibed geen wateroverlast krijgt tijdens de winter. Spinazie kan gewoon niet tegen staand water.

Planten onder koud glas.
Weeuwenselderij: bij vorst afdekken, bij zacht weer zoveel mogelijk luchten.

SIERTUIN
Chrysanten: grootbloemige snijchrysanten die in volle grond staan, worden afgedekt met plastic tunnels. Grootbloemige Potchrysanten worden bij slecht weer reeds binnengehaald. Bij koud en vochtig weer wordt, zo mogelijk, licht verwarmd. Tegelijk, dus samen met het verwarmen, wordt gelucht, om de planten voldoende te laten opdrogen. Een temperatuur van 10 - 15° C, bij een relatief droge lucht is ideaal.

Hagen: worden nu voor de laatste maal dit jaar geknipt.

Vaste planten: uitgebloeide vaste planten kunnen nu gescheurd en verplant worden. Scheur nu enkel de volledig winterharde soorten. De vaste planten die in onze streken wel eens van vorstschade te lijden hebben, kunnen beter pas in maart gescheurd worden.

Coniferen en bladhoudende heesters: kunnen vanaf 15 september aangeplant worden. Van planten met een wortelkluit (doel), wordt de bescherming rond de wortelkluit niet weggehaald, dit zou de wortelkluit elleen maar beschadigen. Is het bij de planting aan de droge kant of zijn de kluiten wat uitgedroogd, geef dan na de planting één emmer water per plant en dek de grond af tegen uitdroging met goed verteerde mest, bladeren, compost, turf of hennepstrooisel. Meer over hennepstrooisel vindt u op volgende link.
http://www.brunostuinagenda.com/Nieuw%20bodemstrooisel

Nooit doen!!! In geen geval mag u de wortelkluit voor de planting in water dopen. Dit heeft enkel voor resultaat dat de kluit losgeweekt wordt van de wortels met plantensterfte als gevolg.

Bloembollen forceren
Gebruik bollen en knollen van de grootste maat of zo genaamd geforceerde bollen (vooral bij hyacinten). Tulpen, narcissen en crocussen worden opgepot of in kistjes geplant, zodanig dat enkel de "neus" boven de grond uitsteekt.

Hyacintebollen worden tot de helft van hun hoogte in de grond gestopt.In hyacinteglazen moet het water tot op een paar milimeter van de wortelplaat reiken.

Zo klaar gemaakt worden alle te forceren bollen op een koele en donkere plek gezet. Potten en kistjes worden daartoe onder een 10 cm dikke turflaag ingegraven aan de noordzijde van een heg of muur of ze worden in de kelder gezet, op een donkere plek.
Glazen zet u in de kelder, in een dichtgevouwen doos.
medium_bloembollen forceren 1.JPG
Wanneer de bloembollen voldoende ingeworteld zijn, brengt u ze in de huiskamer. Tulpen en hyacinten moeten nog in het donker blijven. Crocussen en narcissen mogen onmiddellijk aan het licht gebracht worden. .

Om te weten of de bollen voldoende ingeworteld zijn, drukt u eens met duim en wijsvinger onderaan de neus, die zich uit de bol ontwikkeld heeft(a). U zult er duidelijk de reeds gevormde bloem in voelen. Voelt de neus onderaan dunner aan dan in het midden, dan zijn de bollen beslist voldoende ingeworteld. en mogen ze in de huiskamer gebracht worden (steeds donker). Voelt de neus onderaan dikker aan dan in het midden, zijn de bollen nog onvoldoende ingeworteld. (b goed, c nog niet goed).
large_bloembollen forceren 2.JPG

Is bij hyacinten en tulpen de bloem volledig uit het blad gekomen, dan worden ze aan het licht blottgesteld en mag de temperatuur wat dalen om langer van de bloemen te kunnen genieten.
medium_bloembollen forceren 3.JPG
Lentebloeiers, midden in de winter in uw huiskamer.
medium_bloembollen forceren 4.JPG

FRUITTUIN
Plukken
Appels: 'Cox orange peppin'.
Peren: 'Williams Bon Chrétien' en 'Beurré Hardy'