November Week 1

GROENTETUIN
Zaaien in de serre of huiskamer
Sla: zaai nu lentesla, oppotten zodra de zaadlobben volledig gestrekt zijn. Vorstvrij overwinteren bij een temperatuur van 5 - 10° C. In februari uitplanten onder koud glas.

Witlof
De wortels rooien en inleggen. Leg uw witlofwortels niet elk jaar op dezelfde plek in. Kunt u niet van plaats wisselen, voer dan nieuwe grond aan.

Witlof is zeer gevoelig aan sclerotinia-rot. Een zeer agressieve verrottingsschimmel, terwijl de gewone liefhebber echt weinig afdoende bestrijdingsmiddelen ter beschikking heeft.

Witlof zonder dekgrond: u hoeft daarvoor geen "dure" speciale rassen te zaaien.
Behandel uw wortels zoals gewoonlijk en zet ze in een gewone plastic kuip van 20 cm diep. Leg de kuip plat om er de wortels in aan te brengen en leg tussen elke rij wortels wat trurf. Zet de bak recht als hij vol is, geef 3 tot 5 liter water en dek af met zwart plastic.
medium_recipienten witlof z. dek.jpg Witlof z.dek_. inleggen.jpg
medium_3 - 5 lit. water.jpgmedium_afgedekt met zwart plastic.jpg
Zet het recipiënt nog een tiental dagen op een frisse plek, zodat de vezelwortels en de groeipunten zich kunnen ontwikkelen. Zet het geheel daarna onder de aanrecht of in de kelder bij een temperatuur van 12 tot 18° C.

Bij een te hoge temperatuur, meer dan 18° C, groeit het witlof te snel en zullen de kroppen onvoldoende gesloten zijn. Zorg, zo mogelijk, voor een konstante temperatuur en let er op dat tijdens het forcerieproces de wortels voldoende water hebben.

Een drietal weken nadat u de witlofwortels binnen bracht, kunt u genieten van witlof uit eigen tuin.
medium_witlof oogst.jpg
Natuurlijk kunt u dit systeem ook toepassen met de nieuwe witlofselecties. Rassen die speciaal uitgeselekteerd zijn om zonder dekgrond te forceren, maar zoals gezegd en volgens onze ondervinding, gaat het met de gewone selekties even goed.

FRUITTUIN
Planten:
Planten - verplanten
De bladeren van jonge fruitbomen vallen doorgaans pas tegen het einde van de maand. Nochtans is half november de meest geschikte periode om om nieuwe fruitbomen te planten. Om toch tijdig te kunnen planten worden jonge fruitbomen nu, met de hand, ontbladerd.

SIERTUIN
Planten: allerlei sierstruiken en rozen kunnen nu geplant worden. Dit is een uitstekende periode om "planten met blote wortel" te planten. Sierstruiken met vallend blad worden vooraf ontbladerd.

Fuchsia: Laat deze planten in hun pot of kuip binnen (in de kelder) overwinteren. Houd ze vooral droog en vorstvrij. Laat de bladeren er maar afvallen, maar verzamel ze om verrotting te voorkomen. Giet alleen een beetje als de kluit echt te droog wordt.

Winterharde Fuchsia's: er zijn ook een paar winterharde soorten, op voorwaarde dat ze op een beschutte plek staan. Het is goed om deze planten voor de winter een bedekking met rijshout te geven.
Deze soorten verdragen ook direkte zon, wat van de gewone Fuchsia's niet kan gezegd worden.
Winterharde Fuchsia's plant u best in de lente.
Aanbevolen soorten:

Fuchsia "Genii", met geel-groen blad,

Fuchsia magellanica,

Fuchsia magellanica alba (met wittebloemen) en

Fuchsia 'Riccartonii'.
Uitgezonderd de witte zijn ze allemaal rood-violet.

Gazon: wenst u volgend jaar een gazon aan te leggen? Geef dit perceel nu dan 30 Kg landbouwkalk per are (100 m²).

Hij heeft gezegd:
Kamerplanten die goed groeien, worden te groot, de andere gaan dood, blijft dus enkel het genot van de koop.

Het volgend tuinseizoen begint niet in de lente, maar nu!
Bruno