Oktober Week 3

GROENTETUIN
Verzorgen
Peterselie en snijselder: kunnen nu met de kluit uitgestoken en onder glas of plastic ingegraven worden. Bij vorst de ramen 's nachts afdekken, zodat ze de hele winter kunnen doorgroeien.

Bieslook en andere keukenkruiden: zet ze in en pot en breng ze in de keuken, dan kunt u er de hele winter van plukken. Misschien hecht u er niet zoveel belang aan, maar in volle winter kunt u op die wijze over verse, smakelijke en vitaminerijke keukenkruiden beschikken, zonder dat het huishoudbudget eronder lijdt. Verse groenten in volle winter zijn een bron van gezondheid.

Spruiten: de produktie van echte kwaliteitsspruiten kunt u bevorderen door er regelmatig de onderste, losse, spruiten af te plukken. Om de vorstresistentie te verhogen en spruiten te verkrijgen met een donkergroene kleur, kunt u spuiten met 20 g magnesiumsulfaat per liter water. Magnesiumsulfaat is beslist geen giftig pesticide, maar een oligo-element (sporenelement) en verkrijgbaar bij de drogist.

Winterbloemkool en broccoli: Ook uw winterbloemkolen en broccoli's moeten zo sterk mogelijk de winter ingaan. Verwijder nog eens alle onkruid, breng zo mogelijk een laagje compost aan en behandel ook deze teelten met dezelfde magnesiumsulfaat-oplossing. als hierboven beschreven.

Winterwortelen: Om te overwinteren kunt u ze ter plaatse afdekken (als het vriest) of rooien en inleggen in een kuil of in een kist met zand in de kelder.Leg telkens een laag zand, afgewisseld met een laag wortels.

SIERTUIN
Tweejarige planten
Viooltjes, muurbloemen (Dianthus barbatus) madeliefjes en vergeet-mij-nietjes kunnen nog geplant worden op de plaatsen van de bijna uitgebloeide éénjarige zomerbloemen zoals salvia, petunia, vlijtig liesje e.a.

Gladiolen: de bollen rooien en op een luchtige vorstvrije plek laten drogen. Beslist niet in de zon laten drogen. Snij het loof 10 cm boven de bol af.

Dahlia's: hebben nog even de tijd, doch indien uitgebloeid kunnen die ook reeds gerooid worden. Dahlia's worden 15 cm boven de knollen afgesneden en worden wel in de zon gedroogd.
medium_dahlia rooien.JPG medium_met de handen uithalen.JPG
Steek de bollen en knollen los met een platte riek en haal ze "met de handen" uit de grond.
medium_glad en dahl afsnijden.JPGmedium_Drogen.JPG
Afsnijden en dahlia's drogen in de zon, gladiolen luchtig en zeker niet in de zon drogen.
large_opgeslagen in schuur.JPG
Leg in de schuur of kelder de gladiolen in droge turf of droog zand en leg de dahlia's er bovenop.

FRUITTUIN
Plukken
Appelen: Jonathan en Golden Delicious, Jonagold, Berlipsch en Red Fastness kunnen tot eind oktober geplukt worden.

ORGANISCHE BEMESTING
Samen met de vruchtafwisseling (zie week 4) kunt u nu de organische bemesting voorbereiden.
Vers of half verteerd organisch meteriaal wordt het best voor of tijdens de winter aangebracht, zeker voor uw voorjaarsteelten. (Zie ook november week 3).