November Week 3

GROENTETUIN
Verzorgen
Prei: zorg ervoor dat u ook tijdens strenge vorst prei kunt oogsten. Breng daartoe tussen de rijen wat dennetakken en dek verder toe met dorre bladeren, al naar gelang de vorst strenger wordt.

U kunt ook de prei rooien en inkuilen. Tussen elke rij ingekuilde prei brengt u dan ook een laag bladeren aan. Ingekuilde prei ziet er in de winter wel wat minder fris uit, maar bij strenge vorst kunt u er makkelijker wat van los maken. Het is dus goed, steed een kleine hoeveelheid in te kuilen.

Knolselderij: rooien en inkuilen in zand, in een schuur of kelder (Het tuinhuisje is bijzonder geschikt), zo dicht mogelijk bij een venster plaatsen. Haal er, op het hartrozet na, alle bladeren af. Snij er in geen geval nu reeds de zijwortels af. Die worden er pas afgesneden bij het schoonmaken voor gebruik.
medium_knolselder bewaren.JPG

Hollepijpselderij: bij strenge vorst, de in kuilen geplante selderij afdekken met rijshout of enig ander luchtig materiaal. Hollepijpselderij is eigenlijk wintervast, de luchtige bescherming moet enkel dienen om de selderij in de beste konditie door de winter te halen.

Plat glas en broeibakken: de planten die er nog in staan, moeten over dag zoveel mogelijk lucht krijgen; 's nachts de ramen dichtleggen en afdekken met rietmatten of ander dekmateriaal.

Verzamel nu de vallende bladeren, ze zullen u van pas komen bij het aanbrengen van de winterbedekking of voor het bereiden van bladgrond. Bladgrond is bijzonder geschikt om te mengen met mest- of graszondenaarde. Ook op de compost kunt u de bladeren goed gebruiken.

Organische bemesting: samen met de vruchtafwisseling kunt u de organische bemesting voorbereiden. Vers en half verteerd organisch materiaal wordt best voor of tijdens de winter aangebracht, zeker voor uw voorjaarsteelten.
Trek uw lessen uit de halve of hele mislukkingen van dit jaar. Geslaagde lenteteelten krijgt u enkel op voor de winter bewerkte grond.

Graszodenaarde: :is de ideale grond voor het inpotten van chrysanten en om lichtere potgrond te verzwaren en te verrijken. U kunt ze het best zelf maken.
Steek oude graszoden 5 cm diep af en leg ze in lagen op elkaar, gras op gras. Strooi tussen elke twee lagen graszoden wat landbouwkalk en begiet de hele hoop met gier (aal). Zet de hoop regelmatig om, net zoals de composthoop en u bekomt een voedzame, rijke potgrond, die vooral geschikt is om lichtere potgronden te verbeteren voor het inpotten van sla en tomaten en het verspenen van selderij e.d..

Tuintip
Leg nooit stalmest onder de wortels van bijvoorbeeld bomen en struiken. Dit trekt de wortels voortijdig naar de ondergrond. Terwijl in de bouwlaag de meeste voedingselementen zitten.