GROENTETUIN
Schorzoneren: kunnen ook wel te velde overwinteren, maar in geval van aanhoudende vorst, kunt u er niet van oogsten. Bovendien worden de schorseneren tijdens de winter taaier en bitterder. Daarom is het beter ze te rooien en te stapelen in wit zand. U legt in een kist een laag zand, telkens afgewisseld met een laag schorseneren.
Overwinterende teelten afdekken: afdekken net voor de vorst en de bedekking vermeerderen naarmate het harder vriest. Wanneer de temperatuur weer stijgt, moet de bedekking weer verminderd worden.
Uien 'Witte van Parijs': tussen de vroege witte uien legt u nu een laag kaf, nagras, grasmaaisel of een ander kort organisch dekmateriaal, zoals half verteerde compost, houtsnippers of papierpulp.
In februari wordt deze bedekking dan weer weggeharkt, wordt een lichte bemesting gegeven en wordt de grond oppervlakkig bewerkt.
Bewaren van groenten en fruit: alle in een bewaarplaats opgeslagen groenten en fruit moeten regelmatig gekontroleerd worden op bederf. Doe dit wekelijks op een vaste dag en verwijder dan ook de aangetaste bladeren en vruchten.
Denk erom: één rotte appel tast de hele mand aan.
SIERTUIN
Gazon: Wenst u volgend jaar een gazon aan te leggen of een oud gazon te vernieuwen, spit dan nu dit tuinperceel en dien tegelijkertijd een rijke organische bemesting toe (voorraadbemesting). Zo kan de ondergedolven organische stof -onkruid, mest, het oude gazon e.d.- volledig verteren gedurende de winter en de volgende lente. Uw grond zal in april in prima conditie verkeren om er een mooi gazon op aan te leggen.
Chrysanten: geef uw bloeiende planten voldoende water op de pot, bij een temperatuur van 10 - 15° C en lucht zoveel mogelijk. Zet de afgebloemde en afgesneden moederplanten zo dicht mogelijk bij het licht en houd ze daarbij zo koud en droog mogelijk (vorstvrij).
Bloembakken, tuinvazen, steun- en stutmaterieel: opruimen en opbergen voor de winter.
Hij heeft gezegd:
Verse groenten in volle winter zijn een bron van gezondheid, een voltreffer voor elke tuinier.
Een winterbedekking met korte mest brengt warmte en voedsel voor lange tijd in de grond.
Bescherm uzelf door de natuur te beschermen.
Bruno