Hindefilet met knolselderpuree, champignons en spruitjes

Voor een heerlijk winteravond diner
Toen, eind januari, de strenge vorst aangekondigd werd hebben wij het restant knolselder uit de winterschuur gehaald en gingen we knolselderpuree maken om in te vriezen. Tegelijk hebben we een fantastisch menuutje in elkaar gebokst.

Ingrediënten: /strong>
Een mooi stukje hindefilet (200 tot 250 gram per persoon)
Knolselder en aardappelen voor de puree.
Kruidentuiltje (veel thijm, laurier en een drietal jonge scheuten van rozemarijn)
Champignons en spruitjes.
Boter, peper en zout.
Rode wijn, mag iets beter zijn dan Château Lapin.

Aan de slag
Na de knolselders gewassen en geschrobd te hebben, worden ze geschild en in brokjes gesneden, 'k weet het het is een heel werk is maar de beloning zal nog zo smakelijk zijn.
Kook de knolselder tot hij beetgaar is in water waaraan het sap van een halve citroen is toegevoegd. Giet vervolgens de knolselder af in een vergiet en zet aan de kant.
medium_HPIM6200.JPGmedium_HPIM6201.JPG

Misschien heeft u tijdens het koken van de knolselder reeds de tijd gehad om de aardappelen te schillen en aan de kook te brengen.Wanneer de aardappelen gekookt en afgegoten zijn, komen ze bij de knolselder. Half om half knolselder en aardappelen.
Pureer de aardappelen met de knolselder door een roerzeef (passe-vite). Werk de puree af met een klontje boter, melk, peper en zout en rijkelijk wat noot muscaat. Zet aan de kant.
medium_HPIM6204.JPG
De hindefilet
De oven voorverwarmen op 200°C
Inmiddels op het gasvuur of de kookplaat: doe een klontje boter in de pan en strijk de hindefilet in met een weinig olijfolie.
Schroei het vlees dicht aan alle zijden op een hoog vuur, voeg peper en zout toe maar zeker niet overdrijven. De smaak zal komen van het kruidentuiltje en vooral van de thijm.
Voeg de wijn toe, schraap het aanbaksel los en voeg het kruidentuiltje toe. Zet vervolgens in de voorverwarmde oven (200°C), gedurende 10 minuten.

medium_HPIM6203_1.JPG
Bak inmiddels de champignons en stoof de spruitjes in boter of gesmolten spekjes.
Haal de pan met het vlees uit de oven en dek het vlees gedurende 10 tot 15 minuten af met alluminiumfolie.
Maal inmiddels wat peterselie met enkele walnoten fijn in de blender. Verwarm de puree opnieuw, doe er desnoods nog wat melk bij om te beletten dat hij aanbakt.

Op het bord.
Schep de puree op een voorverwarmd bord of maak een torentje (geen Aalsters torentje). Versier de puree met de gemalen peterselie en de walnoten.
Snij het vlees en leg de plakjes op het warme bord, evenals de champignons en de spruitjes.
De saus
Kook het bakvocht met alle aroma's van het kruidentuiltje even op en voeg één tot twee lepels veenbessengelei toe. Drapeer een weinig saus over het vlees.
Eet smakelijk, een goed wijntje past hier perfekt bij.
medium_HPIM6205.JPGmedium_DSCN0046.JPG
Links Hindefilet met knolselderpuree, spruitjes en champignons. Rechts met champignons, mini witloof en frietjes.