Maart Week 1

IN DE SERRE
Zorg ervoor dat de jonge plantjes in de serre steeds voldoende ruimte en licht krijgen. Verspeen tijdig en zet de potten regelmatig wat verder uit elkaar.
Overdag zoveel mogelijk luchten, vooral bij zonnig weer.
Schermen tegen de middagzon kan reeds nodig zijn, vooral bij "open" weer.
Neem vooral uw voorzorgen bij kans op nachtvorst.

Planten van doorlevende groenten
Doorlevende groenten zoals asperges en rabarber kunnen best bij goed weer in maart geplant worden. Alles over groene asperges, klik hier.

PLANTEN IN DE WARME SERRE
Plant nu de tomaten in de warme serre afkomstig van de zaaiing begin januari.

ZAAIEN ONDER KOUD GLAS

Zomerbloemkool: oppotten als de zaadlobben (kiemblaadjes) volledig gestrekt zijn. Bloemkolen verdragen niet de minste groeistilstand, daarom worden ze opgepot (pot van 10 cm). Kweek de planten luchtig op, zoniet gaan ze rekken (fileren).

Peterselie: op vochtige humusrijke grond; kiemt zeer traag. Houd het zaaibed vochtig door er een natte jutezak of een ander stuk stof over te leggen tot de kieming. Afschermen van rechtstreekse zonnestralen is een must, ook na het wegnemen van de bedekking.

Zomerprei: op voedzame, humusrijke grond, kan nu ook in de open lucht. Prei moet vooral tijdens de jeugdgroei voldoende water en voedsel hebben.

PLANTEN IN DE OPEN LUCHT
Sjalotten en plantui: plant in kleine putjes en zorg ervoor dat de basis (de wortelschijf) goed in contact komt met de grond.
Plantafstand voor sjalot: 20X15 cm; voor plantui: 20X20 cm.

Sla: op zonneberm of op beschutte plaats. Plantjes afkomstig van de zaaiing begin januari.
U kunt ook nog onder koud glas of plastic tunnel te planten. Het glas of de plastic worden dan begin april weggenomen.

Witte selderij: kan nu uitgeplant worden in de open lucht, onder koude ramen of onder plastic; pootgoed afkomstig van de zaaiing begin januari.

Aardbeien: (open lucht) de planten schoonmaken, ophakken en voorjaarsbemesting toedienen.
Niet spitten tussen de aardbeibedden, omwille van het oppervlakkig wortelgestel.

SIERTUIN
Bemesting. Mixed borders, rotstuinen, snijbloemen, keukenkruiden en sierstruiken: nu licht bemesten met een samengestelde organische meststof.
Sierplanten en keukenkruiden hoeven zeker niet te zwaar bemest te worden. Het is niet de bedoeling dat deze te sterk gaan groeien. Goede compost en paardemestkorrels in lichte dosis zijn perfekt.

Gazon: Nu verluchten en dorre resten uitkammen (verticuteren).
Gooi nadien wat compost of mestaarde over het gazon.

Reukerwten: nu op een beschutte plaats zaaien, op vooraf rijkelijk bemeste grond; of zaai onder glas en plant in de open lucht als de plantjes 10 cm hoog zijn.

Onderhoud: geef uw siertuin, zo mogelijk, nu een volledige opknapbeurt.

ENTEN IN FRUIT- EN SIERTUIN
Wenst u een paar fruitbomen, sierstruilen of -bomen te veredelen, dan dient dit deze maand te gebeuren. Begin met het steenfruit en beëindig het entwerk voor het eind van de maand. Illustraties, zie verder (derde of vierde week).

Zelf entwas maken
Tijdens de maand maart worden allerlei voorjaarsentingen toegepast. Entwas wordt aangebracht na het aanbinden van de enten om waterinsijpeling te voorkomen. De beste entwas is nog altijd de warme entwas en vermits die in de handel moeilijk te vinden is en alle andere middeltjes slechte ersatz zijn kun je beter je entwas zelf maken.

Ingrediënten:
250 gram Bijenwas
250 gram parafine in blok of korrels.
250 ml slaolie
10 tot 15 gram pigment of kleurstof, wij kozen voor "oker".
Dit alles is te vinden bij een klassieke drogist, dus niet in de ketens à la Kruitvat.

Werkwijze:
Zet een pan of kom in "bain Marie".
Smelt eerst de bijenwas. Als de bijenwas volledig gesmolten is wordt de parafine toegevoegd, de massa zal even stollen maar onder voordurend roeren weer smelten. Voeg nu de slaolie toe en blijf roeren tot alles weer op temperatuur is. Voeg het pigment toe, roer om, neem van het vuur en laat opstijven.

medium_DSCN0076.JPG
medium_DSCN0078.JPG
medium_DSCN0080.JPG
medium_DSCN0081.JPG
medium_DSCN0083.JPG
medium_DSCN0086.JPG

Voor het gebruik de entwas opnieuw, "Au Bain Marie" , laten smelten.
Na het smelten is de entwas te "heet" om de enten mee in te strijken. Dus laat even afkoelen alvorens de enten in te strijken.

De praktijk van het enten en het insmeren met entwas,
zie Maart week 3.

TUINTIP
Percelen die voor de winter in grove kluiten zijn omgespit, worden nu enkel opgehakt om ze zaai- of plantklaar te leggen en worden dus niet voor de twedde keer omgespit.
Dit komt in geval van een droge lente vooral de capilariteit van de waterhuishouding ten goede.

HIJ HEEFT GEZEGD:
Lentewind doet beven, lentezon doet leven.
Bruno

VERPOTTEN VAN KAMERPLANTEN
Gebruik een goede bloemistenaarde die u veertien dagen voor het verpotten verrijkt met een samengestelde organische meststof met hoog kali-gehalte en zet dan reeds de potgrond op kamertemperatuur.
Giet de planten de dag voor het verplanten goed nat.

Neem de plant zoals aangegeven in fig. 1,
Kamerplanten verpotten 1_0.JPG

Tik met de potrand één of een paar maal op de tafelrand fig. 2
Kamerplanten verpotten 2.JPG

De kluit valt uit de pot, zoals in fig. 3

Kamerplanten verpotten 3.JPG
Neem vervolgens een pot die een paar centimeter groter is dan die waar de plant uitkomt. Leg onderaan een potscherf over het draingat en doe een weinig grove potgrond onder in de pot.

Zet de potkluit van de plant er in het midden op en vul de zijkanten aan met de voedzame potgrond; druk flink aan langs de potrand en gebruik daarbij enkel uw duimen, fig. 4

Kamerplanten verpotten 4.JPG

Tik nu met de hand eens tegen de buitenkant van de potrand om de bovenlaag van de aangedrukte potgrond weer mul en effen te maken. gig. 5.
Kamerplanten verpotten 5.JPG
Let erop, dat u voldoende gietrand behoudt zowat 1 tot 1,5 cm.

Opmerking: gebruik nooit nieuwe stenen (aardewerk) potten zonder ze vooraf te drenken.
Oude potten, plastic- of stenen potten, moet u, vooraleer ze opnieuw te gebruiken, goed afschuren met zuiver water en met een harde borstel.

HET SNIJDEN VAN WINTERSTEKKEN
Gewone winterstek.

Het snijden van de stekken dient steeds met een vlijmscherp mer te gebeueren (entmesje).
Eens het stekhout verzameld, kunnen de stekken de hele winter gesneden worden.

Verzamel enkel sterke éénjarige twijgen, waarvan u enkel het middengedeelte gebruikt. Dus niet de kop, die is meestal te slap en niet het onderste gedeelte, dit is meestal te hard.

De gewone winterstek heeft een lengte van ongeveer 20 cm; bovenaan wordt hij schuin boven een oog afgesneden en onderaan wordt hij schuin onder een oog afgesneden. (zie afbeelding: februari week 2)
De snijwonden moeten schuin zijn, doch niet te lang (te scherp) zijn, zoniet wordt de wonde te groot en is aan de punt het resterende hout te dun, wat verrotting in de hand werkt.

De snijwonden moeten schuin, glad en stomp zijn.

Gebruik voor het maken van winterstekken enkel voldoende afgerijpte gedeelten (voldoende houtig).

Winetrstek met hiel.
Winterstekken met hiel worden gesneden van sierstruiken en bomen die met de gewone winterstek moeilijk of niet te vermenigvuldigen zijn zo onder meer: stekelbessen en Rosa rugosa.

Er zijn twee soorten winterstekken met hiel, namelijk de gewone hielstek en de lange hielstek.
De gewone hielstek wordt o.m. gebruikt om de kwee-onderstammen mee te vermenigvuldigen; de lange hielstek gebruikt men voor stekelbessen en Rosa rugosa.

Om een stek met hiel te snijden, wordt de afgerijpte éénjarige scheut (twijg die het vorig jaar ontwikkeld is) aan de voet van het oude hout afgerukt. Fig. 1 en 2.
Stek met hiel plaats van afscheuren.JPG
Plaats van afscheuren van de hielstek

Stek met hiel afscheuren.JPG
Het afscheuren

Daarna wordt de wonde in de afgescheurde knop gladgesneden.
Stek met hiel wonde gladsnijden .JPG

De gewone hielstek heeft eveneens een lengte van +/- 20 cm en de lange hielstek is 27 - 30 cm lang.

Waar het niet nodig is of zelfs ongewenst is, dat er zich later wortelopslag, wortelscheuten of grondscheuten zouden ontwikkelen, worden de ogen op de onderste helft van de hielstek weggenomen. Bijvoorbeeld bij stekelbessen en rosa rugosa als onderstam voor rozenokulaties.
cambiumlaag bijsnijden.jpg

Opmerking: in de meeste gevallen zal een lichte verwonding aan de basis van de stek de beworteling bevorderen. Daartoe neemt men tegenover het oog, over een lengte van 1 tot 1,5 cm een smal reepje van de bast (schors) weg. Zie hierboven.

De basis van de stekken kunt u ook behandelen met groeistoffen (hormonen), in de volksmond stekpoeder, voor een betere beworteling.