Juni Week 3

GROENTETUIN
Asperges: na 21 juni worden geen asperges meer gesneden. De witte worden de heuvels afgelaagd en laat men de planten vrij groeien, zo ook van de groene asperges.

Knoflook: strijk het loof plat, tussen de rijen, zodat de bollen beter kunnen afrijpen. Alvorens te oogsten moet het blad goed afgerijpt zijn, volledig geel dus.

Aardappelplaag: gevoelige variëteiten worden het best een eerste bespoten voor het ophogen. Bij warm, vochtig weer is de kans op infektie het hoogst. Raadpleeg tijdig uw vakman.

FRUITTUIN
Frambozenkever: normalieter is er nu ei-afzetting. Deze maand moet nog tweemaal gespoten worden. Let echter vooral op de veiligheidstermijn. Veilige produkten, niet giftig voor de mens, zijn deze op basis van "Rotenon" of "Derris". Deze produkten zijn echter wel giftig voor bijen en vissen. Veiligheidstermijn: 1 week.

Kersevlieg: ook dit insekt zet deze maand zijn eieren af. Indien echter geen zware aantasting te verwachten is, is de schade en dus ook de bestrijding te verwaarlozen. In geval van zware aantasting, raadpleeg uw tuindeskundige.

SIERTUIN
Gazon: geef uw gazon nog een matige zomerbemesting (5 Kg per 100m²). Wekelijks beregenen is in dit seizoen vaak noodzakelijk. Veel gazons lijden meer door watergebrek dan door een gebrek aan voeding.

chrysanten: witte, grootbloemige potchrysanten, worden uiterlijk op 15 juni de laatste maal getopt.

'De langste dag'
21 juni is de langste dag en dit is de reden waarom chrysanten na 15 juni niet meer ingenepen worden. Tussen 15 en 21 juni hebben de ogen in de bladoksels nog de tijd om aan de groei te komen.

Het is ook door het keerpunt in de groei, dat door de langste dag ingeluid wordt, dat er na 21 juni geen asperges meer gesneden worden. .

Vaste planten: u kunt nu nog een vele soorten vaste- en rotstuinplanten zaaien. Verspeen 10 X 10 of pot ze op en plant ze in oktober of volgende lente in de tuin.

Gooi het op een akkoordje met je buurman of een tuinvriend, indien u elk een tiental soorten zaait en de overtollige plantjes uitwisselt, zult u volgend jaar van een echte bloemenweelde kunnen genieten.
large_Zeg he tmet bloemen uit uw tuin.JPG
Hij heeft gezegd:
Een echte man zegt het met bloemen uit eigen tuin!

Elke dag bloemendag.
Bruno