Januari week 2

BLOEMEN ZAAIEN IN DE WARME SERRE, BROEIBAK OF HUISKAMER.

Zaaien op bodemwarmte.
Bodemtemperatuur: 18-20°C
Pelargonium F1-hybride geven werkelijk zeer goede resultaten. U kunt de uit zaad bekomen planten verder behandelen zoals de uit stek gewonnen planten; ze kunnen ook op dezelfdewijze overwinterd en gestekt worden. U hoeft ze enkel tijdig te zaaien, hoewel later zaaien ook nog wel kan, doch dan bloeien ze pas in juni.

Begonia gracilis en Begonia tuberhybrida: zeer dun zaaien (bijzonder fijn zaad). Verspenen op 1 tot 2 cm als de kiemplantjes twee tot drie echte blaadjes gevormd hebben; later een tweede maal verspenen op 5X5 cm.

Salvia: ook dun zaaien, verspenen na het vormen van de eerste echte blaadjes, daarna oppotten in een pot van 10 cm. U kunt ze ook onmiddellijk oppotten indien u voldoende plaats heeft in de warme serre.

medium_zaaien in kistje 0.jpg
medium_Zaaien in kistje 1.JPG
medium_Zaaien in kistje 2.JPG
medium_Zaaien in kistje 3.JPG

Zaaien in kistjes, teilen of potten.
Fig.1 - Doe onderaan in het kistje (teil of pot) wat uitgezeefde kluiten, ongeveer 1/3de van het volume. Vul daarna bij met gezeefde aarde tot 2 cm van de rand van het kistje.
Fig.2 - Strijk de oppervlakte met een plankje gelijk.
Fig.3 - Zaai de zaadjes uit, maar vooral niet te dicht op elkaar. Dek de zaden al zevend toe met een dun laagje teelaarde (ongeveer even dik als de dikte van de zaden).
Fig.4 - Gelijkmatig aandrukken.
Licht broezen.
Leg een stuk ruit over het kistje.
Om te voorkomen dat, het condenswater dat elke dag 's ochtends aan de onderzijde van de ruit hangt, in het zaaikistje zou druipen, wordt de ruit elke morgen omdekeerd.

Zaaien onder koud glas.
Wortelen
onder koud glas, al dan niet op broeibed (zorg er echter voor dat er een voldoende dikke laag teelaarde ligt op het broeibed). best zaaien met voorgekiemd zaad, zie ook februari.

Zaaien in de open lucht.
Tuinbonen (labbonen): zaaien 10 cm diep. In de rij om de 20 cm twee bonen uitleggen.

Stekken in serre.
Chrysanten: voor potplanten met meer dan 20 bloemen per pot. Voor minder zware planten en voor de grootbloemige snijbloemen (Suzy e.d.) heeft u nog de tijd tot half februari.

Gazon : strooi nu op een vorstvrije dag 20 Kg kalk per 100 m².

Ontsmetten.
Zaaikistjes, teilen en potten kunnen nu ontsmet worden.
Potgrond: Haal de teelaarde voor uw lentezaaiingen en het verpotten tijdig binnen, zodat de grond kan opwarmen en verrijk ze met meststoffen.

Aanleg van een koude bak en broeibak.
De goedkoopste en de meest degelijke uitvoeringen zijn nog altijd deze met éénruiterramen en betonplaten. Fig.1.
Eénruiters zijn broeiramen met één ruit. De éénruitersramen die in de handel zijn hebben aan de buitenkant de volgende afmetingen: 150X78,5 cm. De betonplaten kunnen echter vervangen worden door metselwerk of planken.
Broeibak zie januari week 1.
<large_Klassieke couchebak.JPG
Gewone couchebak (plat glas)

medium_prefab couche bak.JPG
Prefab couchebak met twee schuiframen zoals die in de gespecialiseerde handel beschikbaar zijn.