Januari week 1

NU GROENTEN ZAAIEN IN DE SERRE OF DE HUISKAMER..

Komkommer, meloen, witte selder, tomaat en lentesla kunnen nu gezaaid worden in serre, verwarmde broeibak of in de huiskamer.
In de serre volstaat een groeitemperatuur van 12 tot 15° C. De zaaibedden moeten echter een bodemtemperatuur hebben van 18 tot 20° C; deze kan bereikt worden door een "broeibed" aan te leggen of plaatselijk bodemwarmte te geven via een elektrische weerstand. Ook kunt u is de serre een "broedstoof" of een verwarmde miniserre plaatsen.

In de huiskamer zaait u in potten, teilen, kistjes of in een onverwarmde mini serre.

Komkommer, meloen en witte selderij worden verder geteeld in een verwarmde serre (min. temperatuur: 18-20° C).
De tomaten moeten de eerste week van maart uitgeplant worden in een matig warme serre (min. nachttemperatuur: 14-15° C).

De lentesla doet het reeds bij min. temp. van 12-15° C.
Radijs en vroege worteltjes (korte en half lange) kunnen reeds in een licht verwarmde serre (vorstvrij) in de volle grond gezaaid worden.

Tuinkers kunt u wekelijks in de huiskamer zaaien.

VERSPENEN IN SERRE, BROEIBAK, OF IN DE HUISKAMER
Komkommer, meloen, witte selderij, tomaat, sla, bloemkolen enz. die in de serre, de huiskamer of in bak gziid worden, moeten opgepot of verspeend worden. (zie illustraties.)

Tomaat, komkommer, meloen en bloemkool worden best opgepot in een pot van 10 cm diameter.

Sla wordt het best verspeend in turfpotjes of perspotjes van 4 tot 5 cm.

Selderij en vooral knolselderij kunnen verspeend worden in kistjes die min. 5 cm hoog zijn. Zet de jonge plantjes op 5X5 cm en snij voor het uitplanten de kluit in blokjes van 5X5 cm.
Planten onder koude ramen of plastic tunnel begin maart.

Hij heeft gezegd
Druivelaars worden op nieuwjaar gesnoeid
Wijnstokken of druivelaars worden zo snel mogelijk na 1 januari gesnoeid bij vorstvrij weer. Indien het niet vriest zal tussen half januari en einde januari de sapstroom hernemen. Als u dan snoeit, zullen de snoeiwonden 'bloeden', wat de planten verzwakt. Voor de snoei van de druivelaar klik hier.

Verzorging

Zorg voor een rijke organische voorraadbemesting en een pH (zuurtegraad van de grond) tussen 6 en 7,5.
Daartoe moet u om de drie jaar stalmest of voldoende kompost toedienen en afwisselend om de drie jaar kalk uitstrooien. Bereikt uw grond geen pH van 6- 7,5, geef dan ieder jaar kalk, uitgezonderd op die percelen die dat jaar stalmest of kompost krijgen. Dus nooit stalmest, kompost of een andere organische meststof, en kalk tesamen toedienen.

HIJ HEEFT GEZEGD: de mestkar rijdt achter de kalkwagen.
Bruno

large_Broeibak.JPG
Uitleg bij de illustratie van de broeibak :
Een broeibak wordt aangelegd in een "couchebak" of een koudglas-bak met éénruitersramen.
Legende : a) éénruiter, b) betonplaat, c) teelaarde, d)broeilaag met aangestampte warme mest (paardemest) plus 1/3de bladeren of gazonmaaisel, e)tallud van mest, aarde of turf; beschermt tegen afkoeling tijdens koude nachten en tegen binnendringen van vorst.