Januari week 3

GROENTETUIN.

Zaaien.
Radijs: onder koud glas of op broeilaag.
Kervel: op broeilaag onder plat glas of in de verwarmde serre.

Kapucijnenbaard: wortels van de wilde suikerij kunnen nog altijd gerooid en in de kelder ingelegd worden voor de teelt van kapucijnenbaardsla; oogst na vier weken.

Witlof: vorstvrij bewaarde witlofwortels kunnen ook nog ingezet worden, al dan niet met dekgrond.

FRUITTUIN.
Snoei
Appel- en perebomen kunnen gesnoeid worden tot een nachttemperatuur van -5° C. Indien er teveel vruchtbotten aanwezig zijn kunt u die best tijdens de snoei reeds uitdunnen; bewaar enkel de kloeke botten op jeugdig hout. Uitdunnen van de bot voorkomt uitputting van de boom en resulteert in een kwalitatief betere opbrengst.

Wijnstokken (druivelaars) worden gesnoeid bij zacht weer. Dit karweitje dient in elk geval uitgevoerd te zijn voor de sapstroom opnieuw in beweging komt, zoniet gaan de
snoeiwonden "bloeden".

Ent- en stekhout: het hout is nu volledig in rust; verzamel nu sterke éénjarige twijgen om winterstekken en enten van te snijden. Graaf ze voor twee derden in zand in, langs de noordzijde van een muur of heg.

Kamerplanten.
Kamerplanten die jaarlijks moeten bloeien, zoals clivia, aronskelk e.a., moeten tijdens de winter een voldoende rustperiode hebben; daartoe worden de planten droger en koeler gehouden.

medium_Winterjasmijn.JPGTuinplant van de maand
Jasminum nudiflorum (winterjasmijn) bloeit met fel gele bloempjes van oktober-novembertot maart-april, afhankelijk van de winter. Tijdens een vorstperiode stopt de bloei. Bij dooi bloeit de plat gewoon verder. Jasminum nudiflora staat aangeschreven als klimplant doch kan ook, middels enige steun, als "struik" zijn diensten bewijzen. Kort bij de woning of in de voortuin planten, zo kunt u er een winter lang van genieten.