Februari Week 3

ZAAIEN IN SERRE, BROEIBAK OF DE HUISKAMER.

Spaanse peper en paprika: leg drie zaden per pot van 15 cm diameter, bewaar enkel het beste kiemplantje. Spaanse peper verder in pot opkweken, in de serre of de huiskamer. Paprika later uitplanten in de serre of onder koud glas of plastic tunnel. Er zijn nu echter ook reeds paprika-selecties die het bij ons ook, zeer goed, in de open lucht doen.

ZOMERBLOEMEN IN DE SERRE.
Begonia- en Canna-knollen: nu laten voorkiemen in kistjes met vochtig turfmolm. (temp. 15-20° C). Later, vanaf 15 april, de voorgekiemde knollen voldoende afharden. Met andere woorden: houd ze iets koeler en zet ze bij goed weer overdag eens buiten. Uitplanten in de open lucht vanaf 15 mei.

Kopstekken: van Pelargonium (geranium in de volksmond) en van chrysanten kunnen nu gestoken worden bij een temperatuur van 20° C, in een mengsel van 2/3 turf + 1/3 zand of 1/3 bladgrond, 1/3 turf en 1/3 zand; of neem gewoon zaai- en stekgrond uit de handel. Dit grondmengsel wordt dan afgedekt met een dun laagje scherp zand van 0,5 tot 1 cm dik.
Steek de stekken de één tegen de ander in een grote pot, die slechts voor 2/3 gevuld is; op die wijze wordt de verdamping van de nog niet ingewortelde stekken sterk beperkt. De stekken kunnen echter ook in een teil, een kistje of in volle tablet (van de serre) gestoken worden. Belommeren tot de stekken ingeworteld zijn is noodzakelijk. Zorg er echter voor dat de stekken voldoende licht krijgen. Zo nodig, voorzichtig broezen.
medium_Stekken chrysant 1.JPG
Neem de chrysantenstek aan de voet van de overwinterde moederplant.
medium_Stekken chrysant 2.JPG
Chrysantenstek.
medium_Stekken chrysant 3.JPG
Steek de stekken schouder aan schouder.

IN DE MOESTUIN.

Zaaien
Sla: u kan nu reeds lentevariëteiten in de open lucht zaaien. Zaai om de drie weken de passende variëteiten voor een goede opeenvolging van de oogst.

Tip: houd uw zaaibedden vochtig door er een natte jutezak of ander stuk stof over te leggen; wordt de zak droog, giet dan over de zak (met de broes) zo slibt de grond niet dicht.

Planten
Sla: onder koud glas of plastic tunnel; glas of plastic wegnemen begin april.

Keukenkruiden: planten en verplanten , licht bemesten met compost of enig ander organisch materiaal.

IN DE FRUITTUIN
Bemesten: geef voor laagstamfruitbomen nu 1 tot 2 Kg samengestelde organische meststof per boom. Een voorraadbemesting met stalmest of goede compost wordt voor de winter toegediend (zie november 2de week).

Appelbloesemsnuitkever.
Het volwassen insekt, 8mm groot, overwintert. Eerste optreden: half-einde februari. Ei-afzetting in het schuivend botstadium.

Schadebeeld: de larve voedt zich met de voortplantingsorganen van de bloem en met de binnenzijde van de bloemblaadjes. De aangetaste bloemen verdrogen en kleuren bruin. Een nieuwe generatie verschijnt vanaf half mei, brengt de zomer door en overwintert.

HIJ HEEFT GEZEGD:
Snoeien is het doelstreffend gebruik maken van de bloedsomloop (sapstroom) van een boom.