Februari Week 2

ZAAIEN IN DE SERRE, BROEIBAK OF HUISKAMER.

Bij minimum temperaturen van 18-20° C
Krul- en zomerandijvie: warm, vochtig en volledig belommerd zaaien. Een min. temperatuur van 20° C is echt noodzakelijk om de kieming zo snel mogelijk te laten verlopen. Indien de kieming te traag verloopt, zullen later veel planten opschieten. Verspeen onder koud glas of onder plastic tunnel, zodra de jonge plantjes hanteerbaar zijn. In april kan dan in de open lucht uitgeplant worden. Ook bij het uitplanten zal bij hard en zonnig weer, belommeren noddzakelijk zijn.

Witte selderij: leg het fijne zaad vooral niet te dicht op elkaar en scherm het zaaibedje, tot de kieming af tegen de zon.
Verspeen in kistjes, turfpotjes of perspotjes van 4-6 cm als de plantjes vier blaadjes hebben; uitplanten in de open lucht, de tweede week van april.

IN DE MOESTUIN.
Aardbeien: plastic tunnels voor het vervroegen van aardbeien worden nu geplaatst. (variëteiten Glasa, Gorella e.a.).

Spinazie: zaaien in de open lucht, zodra de grond bewerkbaar is. Spinazie is een veeleisend gewas, zaai dus enkel op een voedzame grond, met een pH zuurtegraad) van 7 tot 7,5.

IN DE SIERTUIN.
Fuchsia: leg de overwinterde moederplanten nu te schieten, bij een temperatuur van 15-17° C in een licht en vochtig grondmengsel. In maart maakt u dan kopstekken.

Winterstekken: kunt u het best nu reeds snijden. Bind de stekken in busseltjes per soort en etiketteer ze. Nadat de snijwonden opgedroogd zijn graaft u de busseltjes voor 2/3 in langs de noordzijde van een muur of heg. Zorg ervoor dat de onderste snijvlakken goed in contact komen met de grond. Goed aanstampen is noodzakelijk. (zie ook maart eerste week

Snoeien van sierstruiken en parkbomen: Struiken die bloeien op jaarse scheuten (vb. vlinderstruik, stokroos of Hybiscus en rozen): het éénjarig hout inkorten tot op 2 à 3 ogen.
Struiken die bloeien op twijgen die het jaar voordien tot ontwikkeling kwamen (vb. Sering, Hortensia): zwakke twijgen en uitgebloeide twijgen op voet wegnemen; één derde van de sterke twijgen op drie ogen snoeien.
Sierstruiken die bloeien op twee- en driejarig hout, besdragende en bladsierheesters (vb. sierkers, Pyracantha, Cerasus laurocerasus) enkel uitlichten.
Lentebloeiers (vb. Forsythia en Prunus triloba) snoeien na de bloei.
Rozen: nog niet snoeien!

HIJ HEEFT GEZEGD:
Als de modder aan je klompen blijft kleven heeft het geen zin om in de tuin te werken.
Bruno

Gewone winterstek_0.JPG
Gewone winterstek

Winterstek Forsythia.JPG
Winterstek Forsythia.