Februari Week 1

ZAAIEN IN DE SERRE, BROEIBAK, OF IN DE HUISKAMER.

Bij een minimum temperatuur van 18-20° C.
Tomaat: voor de teelt in koude serre, broeibak of onder plastic tunnel.
Oppotten in een pot van 10 zodra de zaadlobben volledig gestrekt zijn en het hartje zichtbaar wordt. De eerste dagen na het verspenen nog warm houden, daarna mag de min. temperatuur zakken tot 15-18° C. Uitplanten in koude serre of plastic tunnel rond half april.

Zomerbloemkool: warm zaaien om de kieming te bespoedigen, verspenen of oppotten als de zaadlobben volledig ontwikkeld zijn (pot van 10).

Zomerprei: wordt gezaaid bij min. 20° C, verspenen op 5X5 cm als de kiemen volledig recht staan. Zorg voor een humusrijke vochthoudende en voedzame grond om de jonge plantjes (draadjes) in te verspenen. Maak bij de grondvoorbereiding (november-december) overvloedig gebruik van mestaarde en goed verteerde compost.

Kervel: bij voorkeur op broei zaaien.

Tuinbloemen: Salvia, Petunia, Lobelia, Tagetes, Begonia en Pelargonium F1-hybriden (geraniums) kunnen ook nu nog gezaaid worden.

Kamerplanten: Zaai slechts een twintigtal zaden van iedere soort, bodemwarmte (20° C) is gewenst.

ZAAIEN IN KOUDE BAK OF PLASTIC TUNNEL.
Erwten: zaai in kistjes of potten, uitplanten in de volle grond begin maart.

TUINPLANT VAN DE MAAND :
large_Hamamelis Palida.JPG
hamamelis Pallida: een zeer rijk bloeiendeen geurende variëteit.

IN DE MOESTUIN.
Asperges: de in produktie zijnde percelen van groene en witte asperges nu oppervlakkig bewerken en stalmest of compost toedienen.

Wortelen: zaai nu halflange wortelen in de open lucht en meng wat radijszaad tussen het wortelzaad; zo tekenen de zaailijnen zich binnen de 10 dagen af. Radijs kiemt immers veel vlugger dan wortelen en kunnen vanaf nu dus ook in de open lucht gezaaid worden. U kunt ook gebruik maken van voorgekiemd wortelzaad: meng vijf delen zaad met één deel vochtig zand in een bloempot en zet de bloempot op de schoorsteenmantel, leg er een ruitje over en houd het geheel vochtig. Zaai zodra de zaadhuid barst.
large_zaad voorkiemen.JPG

Eeersteling aardappelen: nu op een koele, goed verlichte plaats te kiemen (spruiten) leggen.

IN DE SIERTUIN.
Planten.
Sierstruiken en bomen met vallend blad kunnen nu geplant worden.

Tuintip.
Om het hele jaar door over oogstklare radijzen te beschikken, kunt u wat radijszaad mengen tussen het zaad van elk groentegewas dat u vanaf nu op rijen uitzaait. In één week tijd steken de radijsjes al hun kopje boven de grond en tekenen de zaailijnen zich af, zodat u de grond tussen de rijen eens kunt ophakken. Het gevolg is dat de grond beter opwarmt en dat er meer lucht tot bij de jonge plantenworteltjes geraakt. Dit resulteert in een betere groei van de hoofdteelt en het onkruid krijgt geen kans om zich te ontwikkelen.

HIJ HEEFT GEZEGD:
Wortelen kunnen in de sneeuw gezaaid worden.
Bruno