Koude roze zalm met groene asperges.

strict warning: Only variables should be passed by reference in /homepages/26/d110147064/htdocs/drupal/bruno/modules/book/book.module on line 559.

Ingrediënten
Verse zalm of diepvries.
2 Uien, gesnipperd.
Een halve witte selder, in julienne.
3 tot 6 wortelen, gepeld en gesneden.
Ruim een handvol peterselie, niet gesnipperd en met de bladstelen.
Een viertal schijfjes citroen.
Een fles droge witte wijn.

Opgelet: kook de zalm de dag voordien!

Haal bij de visboer een zalmstaartstuk of een hele zalm. Reken op zowat 150 gram per persoon.
Een wilde zalm is het best, heeft veel minder vet op de rug dan gekweekte zalm. Wilde zalm met de lijn gevangen is absolute topkwaliteit maar meestal onbetaalbaar hier bij ons in België.

Aan de slag.
Maak de zalm schoon, in gezouten water en droog hem met een schone keukenhanddoek of keukenpapiet.

Neem een ruime kom of een langwerpige viskom en verdeel op de bodem de helft van de gesnipperde groenten en de peterselie. Leg daarop 2 schijfjes citroen en daarop de schoongemaakte zalm in zijn geheel. Leg op de zalm de andere 2 schijfjes citroen en de rest van de groenten. Giet nu langs de zalm de droge witte wijn tot de bovenrand van de zalm, niet volledig oversoppen.
Laat op een matig vuur 20 minuten koken. Opgelet: eerst laten aan de kook komen en dan 20 minuten laten koken.

Doof het vuur en laat de zalm in de marinade afkoelen tot de volgende morgen.
Haal de zalm voorzichtig uit de kom en leg hem op een ruime keukenplank. Haal er langs één zijde het vel af en haal de rugvinnen weg. Haal ook het vet weg op de rug (een bruin laagje op de rug dat met de rug van een aardappelmesje gemakkelijk kan verwijderd worden.
Haal nu de bovenzijde van de zalm van de graat, begin op de rug, waar de vinnen zijn weggehaald, en leg hem onderste boven op de serveerschotel, al dan niet op een bedje van sla.

Haal nu de graat van de onderste helft van de zalm en haal ook de resterende graatjes uit het borstvlees, ook van de andere helft! Draai deze helft om, op een schone plank en haal het vel en het bruine vetlaagjeeraf. Leg deze helft op de vorige op het dienblad.

De asperges: schil de groene asperges met een fijnschiller, enkel aan de onderkant. Laat ze maximum 4 (vier) minuten koken, giet ze af en laat ze afkoelen.

Versier de koude zalm met Gevulde tomaten met roze garnalen, of perziken uit blik met tonijnsla en de groene asperges. Smakelijk.
Dit is een éénvoudig, maar hoogstaand zomergerecht.Makkelijk als je wat mensen in de tuin ontvangt omdat alles op voorhand kan klaargezet worden.
medium_DSC00016.JPG
medium_DSCN0180.JPG

Snij de groene asperges als ze zowat 20 cm lang zijn.

medium_DSC00018_1.JPG