Juli Week 1

GROENTETUIN

Planten
Wintersavooien: planten, afkomstig van de zaaiing begin april.

Spruiten: voor nateelt kunnen ook nog spruiten geplant worden, bijvoorbeeld na vroege aardappelen.

Winterprei: plant niet te diep, om een lange witte schacht te krijgen is het beter de prei één of tweemaal aan te aarden.

Zaaien in de open lucht.
Stamslabonen: struikbonen kunnen nog tot half juli gezaaid worden. Na half juli heeft het geen zin meer om in de open nlucht stamslabonen te zaaien, tenzij ze begin september afgedekt worden met groeifolie of onder een plastic tunnel komen te staan.

Rode bieten: kunnen nu nog voor de laatste maal gezaaid worden. Zaai vroege variëteiten, die hebben een kortere groeiperiode.

Verzorgen
Augurken: de beste augurken zijn slechts 2 tot 3 cm lang. Het bloempje mag er nog verlept aanhangen. Om de twee dagen plukken is noodzakelijk. Bij warm en broeierig weer kan het zelfs nodig zijn tweemaal per dag te plukken.
Ga bij het plukken vooral voorzichtig te werk om het gewas niet al teveel te beschadigen. Elke blad- en stengen beschadiging veroorzaakt groeiremming en is een mogelijke broeihaard voor ziekten en insekten.

Bloemkool: dek de bloem tijdig af met een geknakt blad of bind de bladeren dicht, zoniet worden de bloemkolen geel.

Tomaten: de okselscheuten, ook nog dieven genoemd moeten regelmatig en zo jong mogelijk weggenomen worden.
medium_tomaten dieven.JPG
Aardbeien: de uitlopers van de partijen in produktie moeten beslist regelmatig weggenomen worden.

Kweek zelf uw aardbeiplanten.
Aardbeien op het moederbed: de uitlopers van de moederplanten na de eerste knop (scheut) afsnijden en vastzetten in mulle grond.
medium_aardbei uitloper.JPG
U kunt ze ook afsnijden en op wachtbed onder plastic folie of ramen stekken.
Neem de aardbei-uitloper jong van de moederplant. Juist op het ogenblik dat de groeipunten van de wortels zich vormen. Dit lijken wel rode uitsteeksels. Zie pijl hierboven.

Zet de jonge scheuten (ook stekken genoemd omdat ze nog niet beworteld zijn) op een afstand van 5 X 5 cm, in een bed van 2/3 turf en 1/3 zand. Giet het ganse bed kletsnat, door middel van een fijne waterregen. Dek het stekbed af met plastic folie en belommer het stekbed volledig met rietmatten of een ander dekmateriaal.
Houd de folie 3 tot 5 dagen potdicht, controleer daarna dagelijks het stekbed op vochtigheid. Begiet zo nodig meermaals per dag. Verwijder de plastic folie nadat de stekken ingeworteld zijn, maar behoud de belommering tot de jonge planten flink in de groei zijn.
De aardbei stekken kunnen ook stuk voor stuk opgepot worden in een pot van minstens 9 cm en voor de rest behandeld worden als hierboven beschreven.
large_Aardbeiuitlopergestekt niet gestekt.JPG
Hierboven het veschil tussen een aardbeiplantje, rechtreeks afgenomen van de moederplant en een beter bewortelde, gestekte aardbeiplant.
FRUITTUIN
Vanaf nu worden gedurende de volgende twaalf weken kersen geplukt. We beginnen met de 'Early Rivers' of lindekers.