Volg hier hoe je in de kleinste tuin fruit kunt kweken met het systeem Fleuren.

medium_DSCN2107_0.JPG

Op dinsdag 10 maart heeft Bruno een fruithaag geplant met 3 appelaars, 2 perelaars en één kerselaar, allemaal op laagstam.

Hierbij werd het plantsysteem Fleuren gevolgd. De bomen worden kort op elkaar gezet: appels op 50 cm uit elkaar, peren 75 cm uit elkaar en 1 meter voor kersen.
Bijzonder aan het systeem is dat de bomen boven de grond geplant worden en dit niet enkel omdat de grond zo laag is maar vooral omdat de bovengrondse berm (op ruggen planten) waar de wortels in zitten (zie foto) veel beter opwarmt en er meer lucht bij de wortels kan. Bij aanhoudende droogte moet wel gegoten worden.

Een volgend belangrijk punt in het systeem Fleuren is dat er niet gesnoeid wordt tijdens de winter. Alles gebeurt dus door middel van zomer snoei en die zal hier regelmatig besproken en getoond worden, zelfs wekelijks indien nodig.

Na de planting, als de wortels zich vast gezet hebben in de berm, worden alle zijtakken afgebonden tot onder het horizontaal vlak. (foto volgende week)

In de fruithaagberm (of rug) worden de wortels eerst afgedekt met voldoende potgrond. Daarop komt een laagje van maximum 5 cm van de originele grond ter plekke om het geheel te stabiliseren en daar bovenop komt een dikke laag compost en dit is tegelijk ook de enige bemesting. Jaarlijks, liefst in februari, wordt een nieuwe toplaag compost aangebracht. Zie ook hieronder voor nog meer uitleg.

medium_DSCN2103_0.JPG
medium_DSCN2104.JPG
medium_DSCN2108.JPG

Alle zijtakken zijn nu naar onder gebogen, onder het horizontale vlak.
Let ook op, in de top van sommige boompjes staan korte zijtakken die echt te scherp staan. Die worden nu niet weg genomen maar pas als de bomen in volle blad staan. Geen wintersnoei dus.
medium_DSCN2118.JPG
medium_DSCN2121.JPG
medium_DSCN2122_0.JPG

large_DSCN2139.JPG

Begin zomer snoei
Begin mei is de eerste zomer snoei gebeurd. Alle uitlopende eindknoppen van de vruchttwijgen werden ingekort op 4 tot 6 bladeren op een blad (oog) naar onder gericht.

DSCN2149-001.JPG