Nieuw: de rubriek plantenziektes

De rubriek plantenziektes is nieuw dit seizoen en heeft de bedoeling onze bezoekers wegwijs te maken in het voorkomen en bestrijden van plantenziektes vroorzaakt door schimmels, insecten of voedings tekorten, bijvoorbeeld gebrek aan sporenelementen zoals ijzer.
De bestrijding zal er steeds op gericgt zijn zo veilig mogelijk te werken maar ook efficiënt. Het zullen dus niet altijd biologische middelen zijn maar er is, vooral voor schimmelziekten, een ruime keuze aan niet schadelijke produkten.

De toekomst ligt in resistente variëteiten.
Inderdaad, daar licht echt de toekomst: cultuurvariëteiten van fruit en groenten die resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Of die dan moeten afkomstig zijn van genetisch gemanipuleerd pootgoed of zaaigoed is een paar andere mouwen. Dergelijke ziekteresistente variëteiten kunnen ook bekomen worden door eenvoudige selektie. Doch dit is tijdrovender en wisselvalliger en dus duurder.

In de rubriek plantenziektes zullen heel binnenkort lijstjes verschijnen met ziekteresistente variëteiten. Sommige onderzoekcentra en liefhebbers zorgen voor ons tuinbouwkundig erfgoed door oude rassen en variëteiten in stand te houden. Dit is echt een nobele bezigheid maar wij hier gaan op zoek naar vooruitgang en zullen ziekteresistente variëteiten promoten.

Neem dus elke week een kijkje in de rubriek plantenziektes, zo weet u als de eersten wat er u in uw tuin te wachten staat. Druk op de knop plantenziektes of druk hier: http://www.brunostuinagenda.com/waarschuwing

Vragen? U kan natuurlijk ook altijd uw vragen stellen via de reaktieknop, via de FORUMS of via bruno@brunostuinagenda.com