Dahlia's zelf vermeerderen

Zelf Dahlia’s vermeerderen

U kan inderdaad zelf dahliaknollen bijkweken. Wij in Geraardsbergen, Groot Geraardsbergen dan, hebben daar enige ervaring mee: Namelijk de familie Andries uit Grimminge heeft jarenlang garant gestaan voor de ontwikkeling en selektie van nieuwe Dahliavariëteiten. Maar later meer daarover, ik zal eens in mijn archieven duiken.

Indien u een dahliaknol heeft, is het niet zo moeilijk om daar door stekken of scheuren meerdere knollen van te kweken.
Opgelet: Van gepatenteerde variëteiten mag u zelf geen knollen bijkweken, u mag ze ook zelf niet verkopen, wegschenken of laten stelen. Nieuwe variëteiten die op de markt gezet worden door erkende veredelaars staan meestal of vrijwel altijd onder patent.

Maar nu eerste het echte werk. Vanaf begin april, in maart zijn de dagen nog te kort, vanaf april dus kan u uw dahliaknollen te schieten (te spruiten) leggen in kistjes met vochtig e turf, zand of potgrond. Dus u legt een laag substraat van zowat 10 cm dik en daar drukt u de knollen lichtjes in. De knollen worden afgedekt met een zandig potgrondmengsel. De kragen moeten bloot blijven. Matig vochtig houden is de boodschap.
In handelskwekerijen worden de knollen in warme kas reeds te spruiten gelegd vanaf februari.

Bij zacht weer kunt u de kistjes overdag buiten zetten en ’s nachts binnen zetten of in de serre of onder plat glas dat ’s morgens open gelegd wordt. Dat de spruitende knollen overdag aan de buitenlucht blootgesteld worden heeft tot doel om jonge sterke (stevige) scheuten te kweken. Later worden deze knollen dan gescheurd of worden de jonge scheuten gestekt en dit vanaf half mei.

Half mei zullen er één of meerdere scheutjes staan op de kraag van de meeste knollen. (Fig 1).
U kunt nu de knollen scheuren. Scheuren is het afnemen van een knol waar minstens één scheutje op staat. Gebruik daarbij een zeer scherp mes.( Fig. 2a).
Bij het stekken wordt enkel de jonge scheut afgenomen, als die twee knoppen heeft. Al dan niet met een hieltje van de wortelhals en knol. (Fig. 2b) Neem vooral het hieltje niet te groot, want de scheutjes zullen elkaar in snel tempo opvolgen.
medium_HPIM6166-2.JPGmedium_HPIM6166-3.JPG

Zowel bij het scheuren als bij het stekken moet u de wonde een paar uur laten opdrogen. De stekjes worden in een potje van 5 cm gestoken in een zandige stekgrond en liefst op bodemwarmte geplaatst.
De gescheurde knollen worden eveneens in een zandig mengsel opgepot in een gepaste pot, naargelang de grootte van de knol. Warm en matig vochtig houden.
Na het inwortelen kunnen de dahlia’s in de open lucht geplant worden. Op het einde van het seizoen zal men een mooie knolstruik uit de aarde halen.

Rooien van de knollen
In princiepe worden de zomerbloembollen zoals gladiolen en dahlia's eind oktober gerooid. Het is absoluut geen goed idee om de dahlia's eerst te laten invriezen alvorens ze te rooien. Snij de dahlia's en de gladiolen af op 10 tot15 cm boven de grond en graaf ze uit met een spitvork (riek). Behandel vooral de dahliaknollen zeer voorzichtig, opdat er geen knolletjes zouden afbreken. Haal de meeste aarde,met de handen, van tussen de knollen en overwinter ze vorstvrij in de bewaarschuur of kelder. Laat ze niet volledig indrogen, regelmatige controle op bederf of uitdrogen is noodzakelijk.
medium_HPIM6167.JPGmedium_HPIM6168.JPG
medium_HPIM6169.JPG